14 квітня, о 14.00, у приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею відкривається виставка «Наш біль – Чорнобиль», присвячена 30-річчю аварії на ЧАЕС.

Виставка створена на основі фондових матеріалів музею. На ній представлені десятки фотографій, серед яких:

- унікальні фото зруйнованого вибухом реактора 4-го енергоблоку;

- копії документів учасників ліквідації - пожежних, міліціонерів, військовослужбовців, будівельників і медиків;

- фото, зроблені під час експедицій співробітників музею у 30-ти кілометрову зону навколо ЧАЕС та в села в північних районах Рівне нської області;

- етнографічні речі з Дубровицького, Рокитнівського, Зарічненського районів;

- художні роботи учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС О.Лаворика,;

- відзнаки ліквідаторів;

- зразки дозиметричних приладів.

На відкриття виставки запрошені ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, співробітники музею, які були учасниками експедицій у 30-км зону відчуження ЧАЕС.

Нагадаємо, 30 років тому, 26 квітня 1986 року, сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства, наслідки якої відчуваються до сьогодні. О 1год. 23 хв. вибухнув реактор 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС, що призвело до радіаційного забруднення величезної території сучасних України, Білорусі і Росії (220 тис. км кв. з населенням понад 15 млн чол.) і подальшого відселення понад ста тисяч людей, величезних фінансових витрат, спричинило зростання смертності і захворюваності. В Україні до так званої «Чорнобильської» зони віднесено 2293 населених пункти у 12 областях, у т.ч. у Рівне нській.

Повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА

pic