Відповідей на це питання одразу кілька: це і загартування, поліпшення імунітету, і зміцнення м'язів, і зняття гіпертонусу. А крім того — розвиток основних систем життєдіяльності: дихальної, кровообігу, нервової. Але раннє плавання — на перших тижнях життя важливе ще й тим, що у немовляти залишаються вроджені рефлекси, завдяки яким дитина почувається у воді комфортно, наче у материнському лоні, а також затримує вдих, пірнаючи під воду. З часом ці рефлекси послаблюється і згодом зникають взагалі. Однак, якщо розпочати заняття вчасно, то їх можна зберегти і розвинути. Тоді дитину не доведеться згодом заново вчити плавати.

Починаємо правильно

Починати заняття плаванням немовлятам можна одразу, щойно заживе пупкова ранка. Це орієнтовно 2-3 тижні життя.

Для того, щоб усе пройшло успішно і принесло лише користь і задоволенням вашій дитині, потрібно дотримуватися кількох рекомендацій:

- температура води у ванні має становити 35° - 37°. Надто холодна чи надто гаряча вода не лише зашкодить дитині, а й може налякати немовля так, що потім годі буде й намагатися поновити заняття.-

- не чистіть ванну, у якій плаватиме дитина, хімічними засобами. Найліпше підійдуть сода та господарське мило.

- не додавайте у воду жодних додаткових засобів. Під ас занять ваша дитина у будь-якому разі наковтається трохи води. І ліпше хай це буде звичайна чиста вода, аніж трав'яний настій, призначений для зовнішнього застосування. Чи, тим більше, марганцівка.

Процедури плавання і купання ліпше розділити. Злегка помитися чи приймати трав'яні купелі можна і в маленькій дитячій ванночці.

Щоб плавання було у радість

Заняття плаванням із немовлям — радість не лише для самої дитини, але й для батьків. Адже це дуже миле і зворушливе видовище. І від нього можна і потрібно отримувати максимум задоволення усім учасникам, однак для цього потрібно як слід підготуватися.

Передусім, дитина має бути не голодною, однак і не з повним шлунком. Найкраще — за годину після їжі, коли молоко вже засвоїлося. Також немовля має бути в доброму гуморі. Якщо дитині болить животик чи просто немає настрою — ліпше відкласти заняття зовсім, щоб згодом у малюка не виникало поганих асоціацій.

Обов'язково візьміть у ванну кімнату стільчик. Стояти зігнутим від 25 до 45 хвилин, допомагаючи малюку, незручно. Ви швидко втомитеся і будете недостатньо уважні.

Про те, що покриття у ванній кімнаті має бути не ковзким, навіть зайве згадувати. Це одне з найважливіших правил безпеки для вас і дитини!

Приготуйте м'якенький рушничок чи пелюшечку, щоб загорнути немовля після купання. Заняття плаванням добре поєднувати з масажем. Його можна зробити і після купання. Однак, якщо ви купаєтеся перед сном, то масаж ліпше зробити до цього.

На сьогодні в Інтернеті можна знайти безліч відеоуроків з різними методиками плавання немовлят. Однак, на перші заняття варто запросити досвідченого тренера. І лише відчувши впевненість під його керівництвом, продовжуйте самостійно.

Якщо не виходить

Попри усі вроджені рефлекси, величезне бажання батьків і фаховість тренерів, не в усіх діток виходить одразу добре триматися на воді. Однак, це не означає, що від плавання слід відмовитися зовсім. Продовжуйте пірнати, щоб немовля не розучилося затримувати дихання. А похлюпатися у водичці можна за допомогою спеціальних аксесуарів: пінопластового чепчика або надувного кола, яке вдягається на шийку дитини.

Чепчика можна зробити самотужки, однак і придбати його не проблема. Ціна становить близько 90 грн. Надувне коло дорожче — близько 200 грн. Обираючи його, варто подбати, щоб виріб не мав різкого хімічного запаху, а шов був внутрішнім, гладеньким. Також таке коло має надійно застібатися і мати спеціальну виїмку для підборіддя дитини.

Доросли до басейну

Іноді заняття в басейні дітки починають уже з трьох місяців. Як правило, для цього є спеціальні дитячі басейни з підігрітою водою. Для занять “на публіці” немовляті знадобляться спеціальні плавки-підгузок. Також за правилами басейну зазвичай потрібна довідка педіатра. Медичні довідки знадобляться і мамі. Які саме — також встановлюють правила басейну.