Із кожним роком така складна хвороба, як гостре порушення мозкового кровообігу або інсульт вражає дедалі молодших людей. Медики пов'язують це і зі частими стресами, і з нездоровим способом життя, і з недбалим ставленням до свого організму, який часто сигналізує про наближення небезпеки.

Дуже важливо вчасно розпізнати інсульт і надати першу допомогу. Якщо зробити це у найближчі три години, то у хворого є шанс одужати повністю чи, принаймні, мінімізувати наслідки.

Нерідко перші ознаки інсульту приймають за перевтому або отруєння. Адже хворого можуть турбувати загальна слабкість, головний біль, «мушки» перед очима, запаморочення, нудота і блювота. Іноді ці симптоми виражені слабко або зовсім відсутні.

Однак, є симптоми, які дозволять безпомилково розпізнати інсульт.

Попросіть хворого висунути язика. У разі інсульту він буде відхилений в один або інший бік, але ніколи - посередині. Ще одна характерна ознака — «крива» усмішка. При інсульті куточок рота, протилежний стороні ураження, буде опущений донизу. Якщо потерпілий підніме руки догори, то одна рука завжди буде нижче, їх неможливо розташувати на одній висоті.

Як правило, всі ці симптоми супроводжуються ще й порушенням мови — вона стає сповільненою, хворий насилу підбирає слова. Характерні й порушення координації рухів, нестійкість ходи.

Пам'ятати такі правила варто кожному, адже це може врятувати життя іншій людині.