Заява Рівненського окружного адміністративного суду щодо судової справи про поновлення Ковальчука В.О. на посаді голови Рівненської обласної ради.

У зв’язку з поширенням в соціальних мережах та місцевих ЗМІ інформації, спрямованої на маніпулювання суспільною думкою для приниження діяльності суддів, Рівне нський окружний адміністративний суд повідомляє, що відповідно до статті 8 Конституції України у державі визнається і діє принцип верховенства права. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується. Відповідно до статті 55 Конституції права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Таким чином, кожен громадянин України має право на звернення до суду для захисту своїх прав, свобод та інтересів.

Постановою Рівне нського окружного суду від 11 квітня 2016 року в адміністративній справі за позовом Ковальчука Володимира Олександровича до Рівне нської обласної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Корнійчук Олександр Васильович, про визнання протиправним та скасування рішення, поновлення на роботі позов задоволено частково.

Визнано протиправним та скасовано рішення Рівне нської обласної ради №79 від 11.03.2016 «Про дострокове припинення повноважень та звільнення з посади голови Рівне нської обласної ради Ковальчука Володимира Олександровича».

Поновлено Ковальчука Володимира Олександровича на посаді голови Рівне нської обласної ради.

В задоволенні решти позовних вимог відмовлено. Зокрема, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині визнання протиправним та скасування рішення Рівне нської обласної ради №80 від 11.03.2016 «Про обрання голови Рівне нської обласної ради» є необґрунтованими та не підлягають до задоволення.

Варто наголосити, що судові рішення приймаються виключно на підставі повно і всебічно з’ясованих обставин, підтверджених дослідженими в судовому засіданні доказами, відповідно до норм матеріального та при дотриманні норм процесуального права, згідно з конституційними засадами та принципами адміністративного судочинства. Судді є незалежними, безсторонніми й під час здійснення правосуддя керуються виключно вимогами Закону.

Особам, які беруть участь у справі, а також особам, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов’язки, забезпечується право на апеляційне та касаційне оскарження рішень адміністративного суду.

Окрім цього, слід зазначити, що якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою осіб, які беруть участь у справі або державного виконавця ухвалою роз’яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту.

Ознайомитися з текстом судового рішення можна за наступним посиланням.