Громадянська мережа ОПОРА здійснила аналіз активності депутатів-мажоритарників з Рівненщини у своїх виборчих округах, яку вони здійснювали у лютому-березні 2016 року. Результати аналізу свідчать, що частина депутатів не завжди проводить роботу в окрузі у дні, які визначені для цього Верховною Радою. У лютому більшість народних депутатів у період, який був визначений для роботи у комітетах, комісіях і фракціях використали для роботи в окрузі. Натомість, у березні депутати проводили роботу в окрузі виключно у дні визначені Верховною Радою для роботи з виборцями або у вихідні дні.

Календарний план роботи сесії Верховної Ради затверджується постановою Верховної Ради. Так, відповідно до ч. 1 ст.19 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" за звичайних обставин перший і третій тижні кожного календарного місяця впродовж сесії відводяться для пленарних засідань Верховної Ради, другий – для роботи в комітетах, тимчасових спеціальних комісіях і тимчасових слідчих комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах), четвертий – для роботи народних депутатів з виборцями.

Форми роботи народних депутатів в окрузі

Однією з форм діяльності народного депутата є робота з виборцями. Це стосується як депутатів обраних у мажоритарних виборчих округах, так і тих, хто був обраний за партійними списками у загальнодержавному виборчому окрузі. Так, відповідно до статті 7 Закону України “Про статус народного депутата України”, народні депутати, обрані в одномандатних виборчих округах, зобов'язані підтримувати зв'язок з виборцями своїх округів.

Форми роботи народного депутата в окрузі, які прямо або опосередковано випливають з норм Закону України “Про статус народного депутата України”:

- особистий прийом громадян;

- зустрічі з виборцями, колективами підприємств, установ та організацій, об'єднаннями громадян;

- відвідування органів державної влади та органи місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій;

- у межах реалізації права на невідкладний прийом – зустрічі з керівниками та посадовими особами органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, громадських організацій і політичних партій;

- участь з правом дорадчого голосу у роботі сесій органів місцевого самоврядування; участь у розгляді в органах державної влади і органах місцевого - самоврядування пропозицій та вимог виборців, інших питань, пов'язаних із здійсненням депутатських повноважень;

- розгляд звернень виборців;

- можливість залучати до участі у розгляді пропозицій, заяв і скарг, які надійшли на його ім'я, а також у прийомі громадян посадових осіб органів державної влади і органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій;

- інформування виборців про свою депутатську діяльність через ЗМІ, на зборах виборців.

Активність депутатів в округах

Рівне нщину в Верховній Раді представляють 5 народних депутатів обраних в мажоритарних округах області. Зокрема, виборчий округ №152 – Олег Осуховський (позафракційний), №153 – Юрій Вознюк (“Народний Фронт”), №154 – Олександр Дехтярчук (“БПП “Солідарність”), №155 – Василь Яніцький (“БПП “Солідарність”) та №156 – Сергій Євтушок (ВО “Батьківщина”).

Олег Осуховський

У лютому народний депутат не виявляв активності у своєму виборчому окрузі. Як пояснив помічник депутата, це повязано з тим, що Олег Осуховський проводить роботу в окрузі у дні визначені парламентом для роботи з виборцями. Календарним планом проведення четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання таких днів у лютому передбачено не було. Зважаючи на це, у лютому Олег Осуховський зосередив свою роботу на пленарних засіданнях сесії Верховної Ради та участі у роботі комітетів.

У березні Олег Осуховський мав два особистих прийоми виборців у місті Рівне : 2 та 23 березня. Зазначимо, що прийоми відбувалися у тижні, коли це було визначено Календарним планом.

Юрій Вознюк

Юрій Вознюк з поміж 105 депутатів мажоритарників з 24 областей України, моніторинг роботи яких здійснює Громадянська мережа ОПОРА, у лютому провів найбільше особистих прийомів виборців (14). Всі особисті прийоми депутата з виборцями відбулися у період з 22 по 26 лютого. Відповідно до Календарного плану, у цей період народні депутати мали працювати в комітетах, комісіях, а також фракціях. Проте, у лютому не відбулося жодного засідання Комітету з питань податкової та митної політики до складу якого входить Юрій Вознюк, що дозволило депутату провести прийом виборців.

Окрім цього, 10 та 12 лютого депутат був присутній на урочистому відкритті блоку початкових класів та груп дошкільного підрозділу у Шпанівському НВК "школа-сад", а також на відкритті добудованого на базі Невірківського НВК дитячого садка та оновленої котельні. Відповідно до Календарного плану, у цей період депутати мали працювати в комітетах, комісіях та фракціях.

У березні Юрій Вознюк проводив роботу в окрузі у дні визначені Верховною Радою для роботи з виборцями або у вихідні дні. Зокрема, 6 березня (вихідний день) в смт Гоща Юрій Вознюк був присутній на освяченні накупольних хрестів храму Василія Великого. У період 21-23 березня за участі народного депутата відбулися зустрічі з представниками місцевого самоврядування Острозького, Рівне нського, Гощанського та Корецького районів. 24 та 25 березня за ініціативи Юрія Вознюка відбулася зустріч з представниками дитячих таборів Рівне нщини.

Олександр Дехтярчук

У лютому народний депутат активно зустрічався з виборцями, зокрема, обговорював питання переваг об’єднання територіальних громад, зустрічався трудовими колективами, зустрічався з представниками місцевої влади.

9, 11-12 та 23-25 лютого Олександр Дехтярчук зустрівся з мешканцями сіл Радивилівського, Млинівського, Здолбунівського та Демидівського районів. Зустрічі в основному стосувалися переваг об’єднання територіальних громад та проблемних питання розвитку відповідних сіл. 8 лютого депутат провів зустріч з медичними працівниками Здолбунівського районного центру первинної медичної допомоги та ЦНАПу, 10 лютого – з керівництвом Плосківської сільської ради, колективами Дубенської виховної колонії та Дубенського вищого професійно-технічного училища, 22 лютого – відвідав зустріч членів спілки роботодавців Дубенщини з представником Корпусу Миру США в Україні. Проте, відповідно до Календарного плану, у цей період депутати мали працювати в комітетах, комісіях та фракціях.

У березні Олександр Дехтярчук у більшості випадків проводив роботу в окрузі у дні визначені Верховною Радою для роботи з виборцями. Винятком лише стало 9 березня, коли у місті Дубно народний депутат приймав участь у заході з нагоди вшанування пам’яті Тараса Шевченка. Цей день, як і три наступних відводилися для роботи в комітетах, комісіях та фракціях. У березні Олександр Дехтярчук прийняв участь у семінарі для керівників об’єднаних громад, що відбувся у Рівному (3 березня) та Форумі місцевого розвитку (22 березня), який проходив у Дубно та на якому говорили про об’єднання територіальних громад як перспективний напрямок розвитку місцевого самоврядування.

Василь Яніцький

У лютому Василь Яніцький провів декілька зустрічей з виборцями округу. Зокрема, 23 лютого народний депутат побував у селах Серники, Морочне, де зустрівся з вчителями місцевих шкіл, під час зустрічей були обговорені питання, які пов’язані з питаннями фінансування та реформи освіти. У селі Вовчиці Зарічненського району депутат був присутній на урочистому відкритті після реконструкції Вовчицької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів.

Проте, відповідно до Календарного плану, у цей період депутати мали працювати в комітетах, комісіях та фракціях. Василь Яніцький є заступником голови Комітету з питань правової політики та правосуддя, який у цей період не проводив власних засідань, що, очевидно, дозволило депутату відвідати округ.

У березні Василь Яніцький проводив роботу в окрузі виключно в визначені Верховною Радою України дні для роботи з виборцями. Так, 23 березня народний депутат з робочим візитом відвідав Володимерецький район. Парламентар відвідав ряд сіл району, де відбулися зустрічі з місцевими громадами та педагогічними колективами. 24 березня депутат з робочим візитом побував у Рокитнівському районі (відвідав смт Рокитне, села Глине, Дубно, Кам’яне, Мушні, Біловіж, Сновидовичі, Блажево, Залав’я та Остки). Також 24 березня Василь Яніцький провів у смт Рокитне особистий прийом громадян.

Окрім цього, варто зазначити, що за підтримки народного депутат у окрузі відбувається низка культурно-масових заходів, зокрема, спортивних змагань.

Сергій Євтушок

У лютому Сергій Євтушок був досить активний в окрузі. Зокрема, активність депутата припала на період з 21 по 26 лютого. Проте, відповідно до Календарного плану, у цей період депутати мали працювати в комітетах, комісіях та фракціях. Сергій Євтушок є членом Комітету з питань транспорту. У цей період засідань Комітету не відбувалося, що, очевидно, дозволило депутату відвідати округ. Так, 21 лютого Сергій Євтушок був присутній у Сарнах на обласній спартакіаді представників органів місцевого самоврядування, 22 лютого – на сесії Сарненської районної ради, 23 лютого – брав участь в роботі позачергової сесії обласної ради, 26 лютого – в місті Березне мав зустріч з освітянами.

У березні Сергій Євтушок проводив роботу в окрузі виключно у дні визначені Верховною Радою для роботи з виборцями. Так, 24 березня депутат взяв участь у роботі колегії Сарненської РДА, 25 березня – взяв участь у пленарному засідання сесії Костопільської районної ради та відвідав з робочим візитом Ясногорівську ЗОШ, де поспілкувався з колективом 26 березня – прийняв участь у звітно-виборчій конференції обласної організації ВО “Батьківщина”, 27 березня – мав зустріч з громадою села Цепцевичі.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

Про це повідомляє прес-центр Громадянська мережа ОПОРА.