На жаль, “кіста яєчника” ­доволі поширений діагноз у наш час. Ставлять його зовсім молодим жінкам і навіть дівчатам. Дехто дізнається про проблему вже у той час, коли планує вагітність. Тож звістка про доброякісне утворення у репродуктивній системі нерідко викликає неабиякий стрес. Адже жінки хвилюються про те, чи зможуть завагітніти з таким діагнозом і як триватиме вагітність у такому разі.

Насамперед варто розуміти, що відповідь на це питання залежить від того, яка саме кіста утворилася у яєчнику жінки.

Якщо це фолікулярна кіста, то вона напряму пов'язана з овуляцією. У яєчнику під впливом гормонів формується фолікул, який виростає приблизно до 20 мм і до середини менструального циклу розривається. Так і відбувається овуляція. Але якщо цей фолікул не розірвався і овуляція не відбулася, то утворюється фолікулярна кіста. Проблема в тому, що вона заважає утворенню нових фолікулів, без чого не буде овуляції. А немає овуляції – немає зачаття, адже яйцеклітина просто не вийде в порожнину тіла. На щастя, зазвичай така кіста зменшується і зникає сама, іноді із застосуванням терапії. Однак, якщо протягом двох менструальних циклів вона не зменшилася, а її розміри перевищили 8 см, без оперативного втручання швидше за все не обійдеться.

Бувають також інші види кісти яєчників, які не впливають на овуляцію, тому й не заважають завагітніти. Однак, вони становлять небезпеку для виношування плоду. Якщо така кіста не була виявлена до запліднення жінки, то оперативне втручання може бути призначене уже під час вагітності. Ось чому, готуючись стати матір'ю, варто пройти усі необхідні обстеження і діагностувати проблему та вилікувати її до настання вагітності.