Хочете, щоб цього року ваша паска була не лише смачною, але й оригінальною й красивою? Пропонуємо вашій увазі найкращі способи прикрасити великодній хліб незвичайно та бюджетно. Читайте далі й беріть собі на озброєння ідеї, щоб ваша великодня пасочка була найкращою.

1. Паска, прикрашена тістом.

Традиційний спосіб, який ми пам’ятаємо ще з дитинства, коли наші бабусі бережно прикрашали паску тістом. Крім того, що ваш великодній хліб буде красиво прикрашений різноманітними візерунками з тіста, вони ще й символізуватимуть достаток, добробут, родину. Ось до прикладу, дубові листочки означають чоловічу силу та міць. Квіти, зокрема троянди – жіночу красу. Жайворонки, закручені вісімкою – працьовитість, молодість. Колоски – ріст, здоров’я та родючість.

pic

Так, є два варіанти як прикріпити прикраси на паску: 1. Покласти їх на змащену жовтком паску перед самим випіканням. Цей варіант не підходить, якщо прикраси великі, або їх досить багато. В такому випадку, всі прикраси, під час випікання, можуть "провалитись" від своєї ваги. Недоліком цього способу є і те, що прикраси на пасці можуть зміститись у духовці, коли тісто підросте. 2. Прикріпити прикраси на паску так, як це роблять на короваях. Готові прикраси з тіста викласти на пергамент та запекти у розігрітій духовці кілька хвилин. Потім викласти ці прикраси на вже готову паску. Зафіксувати, змастивши невеликою кількістю білкової глазурі.

2. Паска, прикрашена розписом. Складність розпису залежить від здібностей — можна зробити з пасок цілу картинну галерею, а можна намалювати лише традиційні деталі: вербові гілочки, хрестики, квіточки, яблуневий цвіт, або ж інші простенькі візерунки. Якщо верхівку паски прикрашають нескладним малюнком, часто роблять розпис таким чином:поливши великодній хліб білою глазур’ю, у потрібних місцях капають крапельки кольорової глазурі (забарвленої барвниками) та за допомогою зубочистки роблять малюнок — з’єднують крапельки між собою, витягують з них пелюстки, створюють нескладні візерунки.

pic 3. Пасхальний хліб, оздоблений квітами. Зайшовши до крамниці, у кожної господині розбігаються очі від різноманіття пасхальних прикрас. Обирайте на будь-який смак: шоколадні квіти, цукрові курчатка, вафельні суцвіття. Пропонуємо вам оригінальний варіант оздоблення паски квітами. Зробіть свою паску квітучою власноруч, виготовивши оригінальний декор для неї, приміром, з марципану. Крім того, паску досить часто прикрашають живими квітами.

pic

4. Паска у формі церкви з куполами. Таке оригінальне оформлення без сумнівів здивує всіх навколо. Для такого оздоблення вам знадобляться: шоколад, глазур, кондитерський мішок і прикраси у вигляді янголят або хрестиків.

pic

5. Паска, прикрашена ягодами, мармеладом і горіхами.

pic

6. Мереживо, стрічки та бантики. Ці милі дрібнички зроблять вашу паску справжнім витвором мистецтва та унікальним подарунком до свята.