Мрієте побувати під час пасхальних свят за кордоном? Вирішуєте куди податись? Спеціально для Вас ми підготували добірку цікавих традицій святкування Великодня у світі, щоб ваш відпочинок був справді цікавим.

1. У Болгарії люди виготовляють різноманітні глиняні горщики із хорошими побажаннями та скидають їх з верхніх поверхів будинків на знак перемоги над злом. А кожен бажаючий може взяти собі шматок цього горщика додому на щастя. Писанки тут дозволено фарбувати тільки у Чистий четвер, а на святковому столі повинні бути баранина та червоне вино.

2. У Фінляндії у цей день також, як і у нас, святкують прихід весни. Напередодні свята фіни садять в горщики жито або траву. Коли з’являються перші пагінці, вважається, що вони приносять весняні барви та настрій.

3. Для шведів великоднім символом є не яйце, а саме курча. Тому тамтешні мешканці прикрашають ними свої домівки. Крашанки вони роблять з картону, а всередину кладуть цукерки.

4. Колись в Італії напередодні Великодня по домівках розносили палаючий факел – вогонь із церкви, однак сьогодні замість цієї традиції італійці запускають феєрверки.

5. В Індії на Великдень обмінюються різнокольоровими ліхтариками та пасхальним печивом. Індійці не розфарбовують яєць, хоча в магазинах їх можна купити разом із пасхальним зайцем. У багатьох західних країнах великодній кролик приносить шоколад і ховає яйця.

6. Проте, в Австралії роль пасхальної тварини бере на себе білбі. Вухате звірятко належить до зникаючих видів у країні, тому однією з причин є те, що австралійська влада намагається популяризувати і надихнути австралійців зберегти цю тваринку. Іншою ж причиною є ненависть австралійців до кролів, які знищують посіви в країні.

7. В Угорщині на Великдень прийнято обливати водою.

8. У Мексиці в Страсну п'ятницю починається Великодній карнавал, в рамках якого проходять розкішні постановки «Страстей Христових». Наступного дня на вулицях вивішують ляльки Іуди з пап'є-маше, які до кінця дня підривають за допомогою петард. Після богослужіння в неділю проходять фінальні постановки «Страстей Христових», після яких сім'ї розходяться по домівках або ж танцюють прямо на вулицях.

Цікавих і незабутніх Вам свят!