Гірка пігулка: ще з нового року в Україні планувалося підвищення цін на ліки. А все через міжнародний валютний фонд, який рекомендує скасувати пільгове оподаткування лікарських засобів та підвищити ПДВ на цю категорію товарів до 21%. Чи відчули подорожчання рівняни та як часто їм доводиться відвідувати аптеки, - подробиці знає Юлія Павленко.

Із прийдешнім роком - нові ціни. У 2016 році рівняни відчули збільшення вартості не лише продуктів харчування, побутових товарів, а й медпрепаратів. Втім, деякі громадяни через недуги взагалі не можуть жити без ліків. Тож здебільшого нині доводиться відмовлятися від імпортних препаратів, а більше приглядатися до українських.

У родинах, де є діти - ситуація ще складніша. Молоді мами переконують, - лікувальні засоби тримаються в ціні. А ще - запевняють: все залежить від того, в якому місці купуєш той чи інший препарат.

Є й такі рівняни, які взагалі "остерігаються" аптек. Запевняють, перевагу надають народній медицині.

Натомість фармацевти кажуть, ліки не подорожчали. Найбільше ціни зросли у 2014 році. А все через коливання курсу долара. Нині ж запевняють, ціни стабілізувалися. Приміром, у одній із аптек Рівного на вітринах видніється надпис із знижками на окремі препарати. Фармацевт пояснює - деякі зарубіжні виробники навпаки знизили ціни.

Теж саме підтвердили і ще у іншій місцевій аптеці.

Втім, навесні попит на ліки зменшився. Фармацевти кажуть: здебільшого до аптек приходять студенти. Нині найпопулярніші - пластирі.