Пліснявіння виникає одразу після загибелі тваринного чи рослинного організму. Після появи плісняви з'являються бактерії. Утворюється пліснява там, де є для неї сприятливі умови: 20-30 градусів тепла і підвищена вологість. Втім ,може вражати в заморожені продукти, хоч і нечасто. Спори швидко проростають і так само швидко розмножуються. Їхня кількість обліковується мільярдами.

Шкода плісняви

Пліснява - це особливий різновид грибів. Дослідження вчених довели, що спори цвілі можуть викликати лейкоз. Арахіс, уражений пліснявою, має таку концентрацію отруйних речовин, що здатен спровокувати рак. Існують такі види цвілі, котрі можуть стати причиною діатезів, алергій, астми. Особливо це актуально для жителів міст, котрі більшу частину свого життя проводять у закритих приміщеннях. І хоча наші легені здатні відфільтровувати багато мікробів, проте спори плісняви глибоко осідають у легенях і навіть проникають у легеневу тканину.

Цвіль на продуктах

Чимало господинь, виявивши плісняву на продуктах, просто видаляють поцвілу ділянку, а решту продукту вживають у їжу. Однак, чи безпечно це для нашого здоров'я? Науковці одностайні: ураженого цвіллю продукту потрібно позбуватися цілком. Навіть якщо це ваше улюблене варення. Адже ураженні цвіллю продукти мають близько сотні сполучень, токсичних для людини. Виняток із цього правила єдиний — твердий сир. З нього справді можна відрізати запліснявілий шматок. Однак, після цього решту сиру можна використати лише з термообробкою: до піци, пирога чи омлету.

Якщо наїлися плісняви

Якщо з вами випадково сталася, то ігнорувати цього факту не можна. Звісно, від цього ви навряд чи помрете, однак, організм все-таки отруєний. І передусім від цього страждає печінка. Тому варто одразу випити активоване вугілля (1 пігулка на 10 кг ваги). А якщо плісняви було з'їдено чимало, то не завадить випити слабкого розчину марганцівки для очищення шлунку. І прийняти будь-який препарат, що відновлює клітини печінки.

Дружні гриби

Звісно, не уся пліснява погана. Адже усі ми пам'ятаємо про той таки пеніцилін, без якого людство могло вимерти від епідемій. Різновидів плісняви є декілька, і не зайве буде у них розібратися.

Шляхетна пліснява

Цей грибок називають сірою гниллю. Офіційна назва - Botrytis cinerea. Попри шляхетну назву, це цвіль, яка спочатку убиває організм, а потім харчується мертвими тканинами. Це саме через нього псується так багато ягід і фруктів. Однак, у деяких європейських країнах, зокрема, Німеччині, Франції, Угорщині, завдяки цій плісняві отримують найсмачніші і найзнаменитіші сорти вина. Саме тому грибок назвали “шляхетним”.

Блакитна пліснява

Відома з давніх давен. Цей різновид цвілі — неодмінна складова таких вишуканих сортів сиру як Рокфор, Горгонзола, Стілтон.

Біла пліснява

Цей вид плісняви (Pinicillium camamberti, caseicolum) також додається до сирів. За участю такої цвілі з'являються на світ славетні Камамбер і Брі.

Але варто пам'ятати: лише якісний сир із пліснявою корисний для організму, оскільки має багато мікроелементів. Втім, навіть такий продукт найвищої якості не рекомендований вагітним і дітям.