Розгляд звернень громадян та організація їх прийому залишається одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури, спрямованих на реальний захист прав і свобод людини та громадянина, зміцнення законності й правопорядку.

Загалом упродовж І кварталу 2016 року до органів прокуратури Рівне нської області надійшло понад 1200 звернень, у тому числі третина – до апарату регіональної прокуратури. Органами прокуратури вирішено майже 900 звернень, з яких 26 - надійшли від народних депутатів України.

В той же час позбавлення прокуратури функції так званого загального нагляду не зменшило кількості надходження звернень з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів. Це стало причиною тому, що кожне третє скеровано за належністю до органів влади, державного нагляду та контролю, органів місцевого самоврядування.

При цьому слід зауважити, що, незважаючи на зміну повноважень органів прокуратури у зв’язку із набранням чинності нового Закону України «Про прокуратуру», значна частина громадян, які звертаються до органів прокуратури, продовжують вимагати захистити або поновити свої права у не уповноваженого на це суб’єкта правовідносин.

У таких випадках працівниками прокуратури надаються обґрунтовані роз’яснення про звернення громадян за захистом своїх прав до суду, органів безоплатної правової допомоги, яка діє в Україні з 1 січня 2013 року, представників Уповноваженого з прав людини, відповідних органів контролю тощо.

Найбільше кількість звернень, що надійшли до прокуратури, стосувалась питань досудового розслідування, яких вирішено більше 500 (60% від усіх вирішених). Кожне третє звернення надійшло від учасників кримінального провадження та стосувалось оскарження дій та рішень слідчих територіальних відділів Національної поліції України. Задоволено 14 звернень вказаної категорії.

Упродовж 2016 року прокурорами забезпечено право 203 громадян на особистий прийом. Щомісячно організовувались виїзні прийоми керівництвом регіональної прокуратури за місцем проживання громадян. Розгляд прокуратурою звернень – це один з найбільш ефективних шляхів надання правового захисту та можливість своєчасно реагувати на порушення конституційних прав і свобод громадян. Тому прокурори і надалі приділятимуть особливу увагу належному забезпеченню розгляду звернень та особистого прийому громадян.

Про це інформує підрозділ організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів прокуратури Рівне нської області