Малювання на тканині є однією з найбільш популярних і часто застосовуваних технік при необхідності створити красиву картину, панно, гобелен, або навіть хустку. Особливістю цього напрямку в малюванні є те, що в ньому не існує будь-яких загальноприйнятих стереотипів і уявлень, оскільки дізнатися, як малювати на тканині, а головне навчитися виконувати малюнки самостійно можна досить легко, всього лише виконуючи нижче перераховані дії в правильній послідовності.

Вибір матеріалів та інструментів для малювання

1. Для малювання на тканині необхідний не просто шматок тканини, а шматок тканини, призначений для малювання, в цій якості може виступати щільна міцна тканина, що добре вбирає фарби. Таку тканину можна придбати в спеціалізованих мистецьких магазинах, саме на ній воліють освоювати ази техніки малюванняі новачки, тоді як професіонали надають перевагу шовку і іншим легким і красивим тканинам.

2. Вибравши відповідну тканину, слід приступити до вибору фарби. Новачки в малюванні, які вперше вирішили зайнятися цією цікавою справою, обов’язково повинні при покупці фарби попросити поради у продавця. Найчастіше художники, як початківці, так і досвідчені купують акрилові фарби, що найкраще підходять для тканин різної фактури.

3. Крім тканини і фарб художнику знадобитися рама і підрамник для полотна, які можна купити в магазині, або ж придбати на замовлення під власний розмір тканини. За допомогою рами і підрамника тканина натягується до меж і закріплюється будівельним степлером, в результаті вийде справжнє полотно підготовлене для картини. У виборі пензликів, баночок для фарб та інших підсобних інструментів художник вільний проявити фантазію і свободу волі. Крім того, для малювання по тканині знадобляться воскова свічка, або ж тюбик з резервом.

Все про техніку малювання на тканині.

Починати нанесення фарб на тканину слід з промальовування ескізу майбутнього малюнка на звичайному папері і перенести його за допомогою м’якого олівця безпосередньо на робочу поверхню. Робити це необхідно з великою обережністю, так, щоб не пошкодити саму тканинну основу.. Після того, як малюнок перенесений його слід обвести по контуру речовиною з тюбика з резервом, або ж воском від розігрітої свічки. Таке окреслення контуру допоможе зберегти цілісність картини після нанесення на неї фарб, які завдяки штучно створеному перешкод не будуть розтікатися, і псувати зовнішній вигляд полотна. Як тільки малюнок на тканині підсохне контур можна завуалювати, а віск акуратно зняти, або ж зафарбувати.

Намагаючись отримати насичені яскраві тони, важливо пам’ятати, що відповідно до техніки нанесення фарб на тканину і будь-яку іншу поверхню спочатку кладуться світлі тони, а вже потім темні. Слідуючи цьому правилу, вдається домогтися гарних і яскравих відтінків. Дуже важливо наносити фарбу поступово, у міру висихання попереднього фрагмента, що позбавить не тільки від розтікання фарб, але і від поспішних і невірних мазків пензлем.

Закінчивши картину, потрібно дати їй просохнути, а потім зняти з підрамника і просушити. Краї тканини можна обрізати, застрочити і знову натягнути на раму, отримавши, таким чином, справжню рукотворну картину, яку не соромно буде показати друзям і знайомим і навіть подарувати.

pic