Минулої доби шестеро рівнян звернулися до Рівненського відділу поліції із заявами про заволодіння обманним шляхом їхніми грішми через мережу Інтернет. Місцеві жителі загалом перерахували шахраям майже 49 тисяч гривень.

57-річний чоловік знайшов на одному з популярних сайтів оголошення про продаж трактора китайського виробництва за привабливою ціною. Він зателефонував продавцю і домовився про купівлю. Отримавши смс-повідомлення із номером банківської картки, переказав через термінал самообслуговування 46 тисяч 300 гривень. Отримавши гроші, зловмисник на зв’язок більше не вийшов.

У аналогічну шахрайську схему потрапили ще троє жителів обласного центру, які через мережу інтернет за попередньою домовленістю перерахували загалом одну тисячу 400 гривень на банківські картки. Чоловіки віком від 23 до 32 років мали придбати надувний човен, деталі до мотоцикла та сплатити оренду квартири. Через декілька днів очікування потерпілі зрозуміли, що їх ошукали.

Ще один випадок стався із 69-річною рівнянкою. Жінці на мобільний телефон зателефонував невідомий та представився працівником банку. Вона повідомила шахраю дані картки, після чого з її рахунку зникли 252 гривні. У такий же спосіб позбувся 950 гривень 19-річний рівнянин.

Правоохоронці вкотре звертаються до громадян бути обачними під час купівлі товарів через інтернет-сайти. Особи з недобросовісними намірами охоче приймають завдатки, оплату частинами чи у повному розмірі за виставлений на продаж товар, якого взагалі може не існувати. Торгівля давно заполонила популярні соціальні мережі, де також не обходиться без нечистих на руку користувачів. Складність встановлення цих шахраїв полягає у віддаленості місця їх перебування, проблем з ідентифікацією та відслідковуванням руху коштів, здобутих злочинним шляхом. Щоб не стати наступною жертвою шахраїв, поліцейські застерігають громадян не перераховувати гроші, поки не отримаєте замовлений товар, а в разі надходження сумнівної інформації, пов’язаної із необхідністю перерахунку грошей, звернутися до поліції за номером телефону «102». Про це повідомили у відділі комунікаці ГУНП в Рівне нській області.