Вчені з Університету Британської Колумбії провели серію експериментів, які показали, що малюки у віці 9-місяців, завдяки накопиченому досвіду вже вміють виділити друга або ворога.

Деякі скажуть: "Що ж тут незвичайного? Всі маленькі діти вміють відрізнити добродушно налаштовану людину від агресивної по відношенню до них. Так і віддають свої переваги!" АЛЕ!

Серія експериментів професора Кілі Хемлін департаменту Університету психології полягала в тому, що малюкам запропонували зробити вибір між двома видами їжі: крекерами і зеленою стручковою квасолею. Після цього їм показали ляльковий спетакль за участю маріонеток, одна з яких під час шоу продемонструвала ті ж переваги в їжі, що і у дітей, а інша - протилежні. У ході вистави інші ляльки показували позитивне, негативне чи нейтральне ставлення до цих двох ляльок з подібними чи протилежними з дітьми смаковими пристрастями.

Після представлення малюкам по черзі запропонували вибрати одну з цих двох маріонеток і всі діти віддавали перевагу саме тій, у якої смакові пристрасті збіглися з їх смаком.

Можна зробити висновок, що малюки у віці 9-місяців вже можуть робити перевагу в людях за подібністю інтересів, незалежно від того погана це людина чи добра. А це в свою чергу важливо для правильного розвитку соціалізації дітей та їх подальшого навчання. Це дослідження назвали "Not Like Me = Bad", що перекладається, як "Не такий, як я = поганий!"