Науковці закликають лікарів обов'язково заміряти артеріальний тиск на обох руках пацієнта. Адже значна відмінність у показниках свідчить про підвищений ризик проблем із серцем.

Зокрема, різниця у 5 одиниць удвічі збільшує вірогідність смерті від серцевої хвороби у наступні вісім років. Тоді як замірювання тиску на обох руках допоможе виявити блокаду артерії з одного боку тіла. Причому, цей спосіб ефективний навіть тоді, коли немає явних симптомів хвороб серця, запевняють фахівці. При цьому важливо дотримуватися усіх правил вимірювання тиску.

Зокрема, вимірювати тиск лише після 5-хвилинного перепочинку. За півгодини до цього не можна їсти, пити чай чи каву і тим більше — курити. Також не менше часу має минути після значного фізичного емоційного чи фізичного навантаження.

Процедуру проводять у положенні сидячи, у зручній для пацієнта позі: спершись на спинку стільця, рука вільно лежить на столі, ноги розслаблені і не схрещені. Також під час вимірювання АТ не можна розмовляти.

За наявності стійкої асиметрії на обох руках (>10/5 миллиметра) вимірювання слід проводити на руці з вищими показниками, а за відсутності асиметрії - на менш робочій руці. Тобто, у правші на лівій, у шульги — на правій. Нагнітання повітря в манжету має бути швидким, а випускання — повільним, 2 мм за секунду. При цьому слід зробити не менше двох замірів з інтервалом 1-2 хвилини та оцінити середнє значення усіх показників. Використовувати потрібно стандартні манжети трьох відповідних розмірів, при цьому середина манжети має бути розташована на рівні серця. Не варто накладати манжету на рукав одягу. Між манжетою і поверхнею плеча має залишатися відстань розміром з палець, а нижній її край має бути на 2 см вище згину ліктя.