Тим, хто вийшов на пенсiю цього року, її можуть перерахувати на бiльшу 15 квiтня почали дiяти новi-старi правила нарахування пенсiй - зарплату до 2000 року знову дозволили враховувати для визначення пенсiї, пише газета ((http://expres.ua/main/2016/04/25/184056-pidvyshchyty-vzhe-narahovanu-pensiyu)("Експрес".))

Набрав сили Закон України "Про внесення змiн до статтi 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсiйне страхування" щодо порядку визначення заробiтку для обчислення пенсiї".

Нарахування пенсiї тим, хто вийшов на неї з 1 сiчня 2016 року? Як i колись, для обчислення пенсiї на постiйнiй основi, поряд iз заробiтною платою за перiод страхового стажу пiсля 1 липня 2000 року, додатково враховуватиметься заробiтна плата (дохiд) за будь-якi 60 календарних мiсяцiв страхового стажу пiдряд незалежно вiд перерв по 30 червня 2000-го, пояснюють в Пенсiйному фонді

Громадянам, якi вийшли на пенсiю з 1 сiчня по 14 квiтня цього року, може бути здiйснено перерахунок пенсiй з урахуванням їхньої зарплати за п'ять рокiв до 1 липня 2000-го. Для цього їм потрiбно звернутися до управлiння Пенсiйного фонду та донести довiдку про заробiтну плату за цей перiод, пiдтверджену первинними документами, наприклад вiдомостями чи картами нарахування. Адже внесено змiни в роздiл "Перехiднi положення" Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсiйне страхування", де вказано, що положення цього закону поширюються на осiб, пенсiю яким було призначено або перераховано з 1 сiчня 2016 року до дня набуття чинностi цим законом. Якщо в процесi виконання розрахункiв виявиться, що з урахуванням заробiткiв до 1 липня 2000 року пенсiя виходитиме менша, то людина матиме право їх не враховувати.

Тим особам, котрi працювали до 2000 року й мали високi зарплати, а тепер, наприклад, безробiтнi чи отримують невелику зарплату. Для обчислення 70 - 80% пенсiй сьогоднi застосовують норму, коли враховується лише заробiтна плата за весь перiод страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Але для 20 - 30% пенсiонерiв таки вигiдно додавати й зарплату за п'ять рокiв до липня 2000-го, бо тодi їхня пенсiя значно збiльшується.

Якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менш нiж 60 мiсяцiв, для обчислення пенсiї також враховується заробiтна плата (дохiд) за будь-якi 60 календарних мiсяцiв страхового стажу пiдряд до 30 червня 2000-го незалежно вiд перерв.

Якщо підприємтсво припинило діяльність, варто звернутися в державнi архiви й шукати бухгалтерську документацiю там. Якщо, звичайно, пiдприємство її туди здавало.

Повідомляє "Експрес".