Діти ростуть швидше, ніж вам здається. Пройде зовсім небагато часу, і у вас відпаде необхідність годувати її з ложечки, розповідати казки на ніч і вчити самостійно одягатися. Яким вас запам'ятає малюк?

Спогади дитинства дуже важливі для всього подальшого життя людини. Саме в ранньому дитинстві, до 5 років, закладаються основи майбутньої особистості дитини. Якою вона буде - доброю чи жадібною, відповідальною або не дуже - залежить від вас. Причому не стільки від правильних слів, які ви їй будете говорити, скільки від ваших вчинків. Чи зможе ваше чадо будувати міцні відносини в шлюбі? Чи не буде малюк розкисати після кожної невдачі? Чи зуміє проявляти ніжність і любов? Проаналізувавши власну поведінку, ви зможете зрозуміти, який слід залишите в пам'яті своєї дитини. Що ж про вас вона запам'ятає на все життя?

1. Як ви її любите. Це найбільш цінний і важливий досвід. Дитина напевно не згадає, скільки разів на день ви її цілували і якими ласкавими прізвиськами називали, проте ваші інтонації, тепло ваших обіймів і ваш запах вона запам'ятає на все життя. Якщо ви будете відкрито виявляти свою любов до нього, малюк на все життя зрозуміє одну важливу річ: що він гідний любові. Тієї самої любові, яка дає відчуття наповненості і захищеності, тієї самої, яка захистить його від відносин, в яких він буде нещасливий через недостатню любов партнера. Саме від вас він засвоїть, що любов має різні прояви, що вона багатолика і включає в себе і турботу, і хвилювання, і ніжність, і певні вимоги.

2. Як ви любите себе. Мами повністю розчиняються в любові до свого чада, забуваючи те, що вони повинні піднести своєму малюкові дуже важливий урок - урок любові до самого себе. Якщо ви приділяєте час собі, своїм інтересам, своєї зовнішності і своїй роботі, дитина засвоїть важливу істину: навіть перебуваючи у відносинах з іншими людьми, не можна забувати про себе. Уроки любові до самого себе дуже знадобляться йому в дорослому житті, де нерідко виникають ситуації, коли хтось вимагає відмовитися від власного "я" на догоду чужим, не завжди безкорисливим, бажанням. Дотримання балансу між любов'ю до оточуючих і любов'ю до себе - важлива наука.

3. Як ви спілкуєтеся з оточуючими. Поруч з вами і дитиною існує маса інших людей: ваш чоловік, родичі, сусіди, приятелі. Ті моделі відносин, які ви практикуєте, стануть основою життєвого сценарію вашої дитини. Або навпаки: вона почне надходити всупереч ним, бунтуючи проти тих норм, приклад яких ви їй показували. Ви часто лаєтеся з чоловіком? Цілком імовірно, що чадо, коли виросте, в сімейному житті буде істерити і конфліктувати. Або навпаки - постарається у що б то не стало зберегти мир в сім'ї, навіть на шкоду своїм інтересам. Ви посміхаєтеся оточуючим, а позаочі говорите про них гидоти? Ви ризикуєте виростити лицемірну людину. Або навпаки - відчайдушного бунтаря, лаятися з оточуючими коли треба і коли не треба.

4. Як ви переживаєте стрес. Як ви себе ведете в несприятливій ситуації? У довгій черзі, в переповненій маршрутці, коли з вами сваряться в маршрутці або вчинять з вами несправедливо? Наші діти постійно спостерігають за нами в стресовій ситуації, і те, як ви реагуєте на стрес, відкладеться в пам'яті вашої дитини. Не конкретні слова і вчинки, звичайно, а ваш емоційний настрій. Чи вмієте ви тримати у вузді свої негативні емоції? Чи здатні логічно і послідовно поводитися? Цей досвід залишиться з малюком на все його життя як приклад.

5. Чи здатні ви дивуватися і захоплюватися. Цікавість і інтерес до навколишнього світу - це ті якості, які дозволяють людині розвиватися, як емоційно, так і інтелектуально. Якщо ви на прогулянці звертаєте увагу малюка на красиві хмари, якщо ви захоплюєтеся незвичайною формою квітки або пританцьовуєте, зачувши гарну мелодію, дитина навчиться уважності та інтересу до навколишнього світу.