З 1 травня 2016 року в Україні збільшуються розміри прожиткового мінімуму на працездатну особу та мінімальної зарплати з 1378 грн. до 1450 грн.

Ставка для нарахування єдиного соціального внеску з 1 січня 2016 року становить 22% до визначеної бази нарахування. В пункті 5 статті 8 Закону Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» установлено порядок нарахування єдиного соціального внеску (далі - ЄСВ), якщо база його нарахування не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід. В такому випадку сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), і ставки ЄСВ (22%).

Тому з 1 травня розмір мінімального страхового внеску становитиме 319,00 грн. (1450 грн. *22%). На рівні мінімального страхового внеску повинні сплачувати ЄСВ за себе фізособи-підприємці платники єдиного податку та самозайняті особи.

Без змін залишаються наступні пільги, виплати та ставки податків:

- граничний розмір неоподатковуваних добових, сума податкової соціальної пільги, а також граничний розмір доходу, який дає право на неї;

- сума неоподатковуваного доходу у вигляді подарунків;

- сума нецільової благодійної допомоги;

- ставки єдиного податку для I і II групи;

- ставки податку на нерухоме майно.

Про це інформує прес-служба ДПІ у м. Рівному