Звичайне господарське мило є чи не в кожному будинку. Однак не всі знають, що такий звичний і знайомий нам з дитинства шматок мила володіє цілющими властивостями і є не тільки головним помічником у побуті, але й допомагає позбавитися від багатьох захворювань. У чому ж його особливість? Річ у тому, що луги, які містяться в милі, не тільки швидко розчиняють бруд, але і мають сильну антимікробну дію. Сучасна медицина використовує господарське мило як антисептик. Шматок господарського мила є найдешевшим, але, в той же час, універсальним засобом побутової хімії. Більше того, натуральне господарське мило без косметичних і парфумерних добавок є екологічно чистим продуктом і не викликає алергічних реакцій.

Відпере навіть мазуту. Звичайно, головна функція господарського мила — це видалення бруду з одягу. Цей миючий засіб може впоратися навіть з мазутою. Для цього брудну річ слід замочити у воді і додати туди натерте на тертці господарське мило. Ємкість поставити на плиту і кип’ятити 25-30 хв., опісля — прополоскати тканину в прохолодній воді. Вовняні речі, випрані господарським милом, стають більш м’якими, пухнастими. Серветки з тканини з особливою структурою, призначені для очищення від пилу і бруду апаратури, теж можна випрати цим милом.

За допомогою господарського мила можна навіть стерилізувати деякі речі. Наприклад, зубну щітку. Для цього достатньо на ніч намилити зубну щітку господарським милом, а вранці сполоснути її теплою водою. Всі бактерії, які були в цей час на щітці, зникнуть. Так само можна дезінфікувати й інші предмети особистого користування — гребінці, манікюрні інструменти тощо.

Для профілактики сальмонельозу мийте курячі яйця у мильному розчині. Завдяки тому, що господарське мило не містить алергенів і має антибактеріальну дію, воно корисне і незамінне для обробки речей новонароджених дітей. Вимитий господарським милом посуд не завдає шкоди організму людини.



pic

Лікуємося господарським милом Якщо є ризик зараження від інфікованого хворого та при відсутності гумових рукавичок, намильте руки господарським милом і почекайте, поки висохне мильна піна, вона знизить небезпеку зараження. Після спілкування з хворим вимийте руки водою. Так у давні часи робили хірурги. При ранках, подряпинах і порізах змастіть милом уражені місця, щоб прискорити загоєння і знизити можливість проникнення різних інфекцій. При укусі собаки після зупинки кровотечі прикладіть до рани марлю, змочену в мильному розчині. При ударі відразу змастіть забите місце господарським милом. Це допоможе попередити виникнення набряку і синця.

При нежиті необхідно змочити в мильному розчині ватний тампон і обробити пазухи носа. Ця процедура неприємна, але дуже ефективна. Так само можна вчинити для профілактики грипу та при перших симптомах.

Корисно застосовувати мило при наривах. Для цього необхідно змішати у співвідношенні 1:1 натерте розм’якшене господарське мило, цукор і натерту на тертці ріпчасту цибулю. Суміш добре перемішати і прикласти до нариву на ніч, закріпивши пов’язку лейкопластиром. Процедуру робити до повного очищення рани від гною.

Для приготування ліків від фурункульозу треба взяти 2 дрібки натертого мила, 1 ст. л. меду, 2 ст. л. цибулевого соку. Мило розвести в каструльці на вогні, додати мед і сік цибулі. Перемішати. Отриману суміш викласти на ганчірку і прикладати до фурункула. Пов'язку потрібно змінювати двічі на день.

При грибкових захворюваннях стоп потріть уражені ступні намиленою милом щіткою, а після висихання обробіть шкіру розчином йоду. Від молочниці та інших грибкових захворювань гінекологи рекомендують митися, використовуючи господарське мило.



pic

Застосування у косметології Щоб позбавитися лупи і мати густе волосся, мийте голову тільки господарським милом і обполіскуйте відварами трав чи водою, підкисленою оцтом або лимонною кислотою. Для красивої шкіри косметологи радять вмиватися 2 рази в тиждень з господарським милом, опісля — змащувати шкіру дитячим кремом.

Від тріщин і натоптишів на п’ятах рекомендується на ніч робити гарячі ванночки зі стружкою господарського мила і содою. Для цього необхідно на 2 літри гарячої води взяти 1 ч. л. питної соди і 1 ст. л. стружки господарського мила. Після процедури змастіть ступні жирним кремом й одягніть бавовняні шкарпетки.

Щоб не було подразнення при голінні, після процедури намильте шкіру господарським милом, дайте піні злегка підсохнути, опісля змийте водою. Легкий побутової опік теж можна обробити милом.

Сучасна промисловість випускає безліч різноманітних засобів гігієни. Але господарське мило є традиційним, економічним і нешкідливим способом боротьби з різними захворюваннями. Та пам’ятайте, що для всіх процедур слід використовувати тільки звичайне 72% господарське мило — без різноманітних добавок.

Джерело: http://visti-kalush.com.ua