Чи видаляти мигдалини при частих ангінах - питання, актуальне для багатьох, особливо для мам, чиї малюки часто хворіють.

Запальний процес з запущених мигдалин нерідко переходить на серце, викликаючи тонзизокардіальний синдром і ревмокардит, на суглоби, викликаючи ревматизм, на нирки, стаючи причиною гломерулонефриту. Зараз доведено вплив хронічного тонзиліту на репродуктивну функцію у жінок. Мигдалини беруть на себе основний удар. На них осідає більша частина хвороботворних бактерій, що потрапляють в наш організм з повітрям. Тут же утворюються лімфоцити - спеціальні клітини, за допомогою яких здійснюється регуляція імунної системи. Тобто, мигдалини - це один з основних опорних пунктів нашого імунного захисту, який потрібно постійно підтримувати. Але тільки до тих пір, поки вони не починають надавати токсичну дію на весь організм. Хронічний тонзиліт не обов'язково супроводжується постійними ангінами. Є форма цього захворювання, яка проявляється збільшенням лімфатичних вузлів, невеликим підвищенням температури, характерної картиною крові. Мигдалини при цьому стають пухкими, нерівними, зростаються з піднебінними дужками. Це захворювання не дозволяє самолікування. Адже запалені мигдалини - це джерело інфекції, і відмовляючись від їх видалення, ви залишаєте в носоглотці розсадник патогенної мікрофлори. Незважаючи на загрозу здоров'ю, багато хто боїться видаляти хронічно запалені мигдалини, побоюючись, що тим самим позбавляють свій організм імунного захисту.

Мигдалини входять в лімфоїдно-глоточне кільце, поряд з під'язиковою і глотковими. У цьому кільці всього шість мигдаликів. Якщо прибрати з цього ланцюжка два, які все одно вже змінені і не працюють, то інші мигдалини активізуються і беруть на себе їх імунозахисні функції.