Рівнянин Олександр Волошин, що навчається на четвертому курсі факультету підготовки слідчих Національного університету «Одеська юридична академія» посів почесне третє місце у Всеукраїнському конкурсі есе «Де я і Конституція».

Конкурс було організовано Центром політико-правових реформ та Реанімаційним Пакетом Реформ для студентів з усієї України у межах інформаційної кампанії «КонституціЯ». Роботи приймалися в рамках трьох тематик: «Конституція як завершення революції»; «Як змусити владу дотримуватися Конституції?»; «Конституціоналізм як ідеологія успішного розвитку України».

Фіналіст конкурсу Олександр Волошин у своєму есе на тему «Конституція як завершення революції» пише про єднання нації, закріплення української ідеї як національної в Конституції. Олександр впевнений: українці, нарешті, повинні починати голосувати: «за», а не «проти»: «Люди у нас 25 років обирають «проти». Проти Кравчука, Кучми, Ющенка, Януковича. Я вважаю, що необхідно бути одним народом і вибрати «за». Україна ідентична. Потрібно перейти від «революції проти» до революції розуміння, «революції за». І говорити про Конституцію «ЗА».

Уривки з есе:

Аналізуючи виборчий процес з моменту здобуття Україною незалежності, можна дійти висновку, що українець мислить системою координат «за – проти». Зазвичай, обирають друге, яке частково відповідає терміну «революція». ... Закріплення української ідеї як національної в Конституції може завершити революційний етап історії сучасної України та допомогти у досягненні наступного – етапу розвитку. ... Конституція як Основний Закон має на меті встановити орієнтир державотворчого процесу, визначити «основні правила гри» для громадян України, іноземців та апатридів. Влучним, у даному випадку, є вислів правозахисника Тетяни Монтян: «Необхідно змінювати правила прийому їжі, а не рила біля корита». Стабілізувавши та ідеологізувавши й так демократичну Конституцію, необхідно вдосконалити механізм виконання конституційних норм. ... У результаті формування громадянського суспільства «біблія юриста» має стати «біблією громадянина». ... Конституція може стати як завершенням революції, так і початком нової. Це процес, якому передує тривала підготовка та поетапне реформування. У країні ж події занадто форсовані. Найкращим варіантом для України може стати закінченням етапу «революцій проти» та початок «революції свідомості».

У нагородженні переможців взяли участь Оксана Сироїд, віце-спікер парламенту, Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ, співголова Ради РПР, Дмитро Колмиков, експерт Центру політико-правових реформ, а також Юлія Кириченко, експерт з питань конституційного права Центру політико-правових реформ, керівник конкурсу студентських есе.

Оксана Сироїд вражена бажанням молоді читати й розуміти Конституцію. «Есе – найкращий приклад розуміння того, що Конституція є вашою власністю – зауважила вона на нагороджені, – що це документ основоположний, який приймається на початку існування держави. Багато з вас писали про те, чому влада не дотримується Конституції. Я вам скажу. Тому що вона має власність на неї. Я вважаю перемогою вашу готовність брати на себе відповідальність за долю країни через знання і популяризацію Конституції».

У вступному слові до учасників конкурсу голова правління ЦППР, співголова Ради РПР Ігор Коліушко подякував студентам за активну життєву позицію. «Це перший крок, який наближує нас до розуміння важливості Конституції. Ваша самостійна, творча думка мене надихає. Такі люди як ви потрібні всюди. Конституція – це не документ юристів, – це документ громадян, який створює суспільний лад», – зауважив він.

Центр політико-правових реформ отримав 32 роботи студентів з різних факультетів вищих навчальних закладів із усієї України. Перемогу отримала Анастасія Руссу м. Чернівці (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, інститут журналістики, 2 курс). Друге місце поділили між собою Богдан Бондаренко (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, юридичний факультет, 1 курс магістратури) та Олег Коковін (Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, юридичний факультет, 3 курс). Третє посіли одразу три конкурсанти: Олександр Волошин (Національний університет «Одеська юридична академія», факультет підготовки слідчих, 4 курс), Лілія Луценко (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, економічний факультет, 1 курс) та Дмитро Омельчак (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, інститут прокуратури та кримінальної юстиції, 4 курс).

pic

pic

pic