Жителі Рівненщини отримуватимуть більше. З 1 травня в Україні збільшуються розміри прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Відповідно зростуть і соціальні виплати. Чи відчують рівненчани реальне зростання доходів - далі у сюжеті.

Прожитковий мінімум та пов'язані з ним виплати впевнено, хоч і мізерно, зростають з року в рік. Вперше мінімальну зарплату та прожитковий мінімум підняли у січні цього року. Наступного зросту виплат чекають вже з 1 травня, повідомляють податківці.

Втім зазначають, за підняттям зарплати відповідно зросте і розмір страхових внесків.

Втім, нововведення стосується не всіх виплат та пільг. Дещо залишиться незмінним, зокрема це стосується тих показників, які встановлюють за розміром мінімальної зарплати на початку року.

Без змін залишаються наступні пільги, виплати та ставки податків:

- граничний розмір неоподатковуваних добових, сума податкової соціальної пільги, а також граничний розмір доходу, який дає право на неї;

- сума неоподатковуваного доходу у вигляді подарунків;

- сума нецільової благодійної допомоги;

- ставки єдиного податку для I і II групи;

- ставки податку на нерухоме майно.

Оскільки в країні зміниться розмір прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, відповідно збільшаться і соціальні виплати. Втім, як розповіли в управлінні праці та соцзахисту населення, доплати будуть несуттєвими.

Загалом прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 травня становитиме 1399 грн, а для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення, він такий:

– для дітей віком до 6 років: з 1 травня – 1228 грн (був 1167 грн), ;

– для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 травня – 1531 грн (був 1455 грн), ;

– для працездатних осіб: з 1 травня – 1450 грн (1378 грн),

– для осіб, які втратили працездатність: з 1 травня – 1130 грн (1074 грн),.

Вже сьогодні управління праці та соцзахисту населення зробило перерахунок державних допомог 6 235 рівнянам. Вони вже у травні отримають виплати у збільшеному розмірі. Однак, як показують розрахунки, надбавки будуть мізерними. Тож відчути реальну їх вартість рівняни навряд чи зможуть.