Після великодніх свят на вишиваних рушниках, якими ми вкриваємо кошики, залишають плями від смаколиків. Для того, щоб рушник можна було використати і на наступний Великодень, і при цьому вишивка на ньому виглядала красиво, необхідно прати його, дотримуючись декількох правил. Адже вишивка – річ делікатна, а тому потребує дбайливого догляду.

Правильне прання збереже красу традиційного рушника.

1. Вироби з вишивкою необхідно прати вручну. Вишивані речі не можна кип'ятити, замочувати і викручувати, щоб уникнути пошкодження вишивки, а під час прання можна додати трохи солі для ефективності.

2. Речі, які вишиті кольоровими нитками можна прати із використанням м'якого прального порошку, але без відбілювання і тільки у теплій воді. Також можна використовувати мило чи мильну стружку. Перед пранням виріб бажано спочатку трішки замочити у воді із додаванням солі (на літр води 1-2 чайні ложки солі). Після прання виріб ретельно прополоскати.

3. Плями також можна вивести за допомогою засобу для виведення плям, який варто наносити на декілька хвилин, після чого ретельно полоскати.

4. Вишиванку не бажано викручувати. Краще скрутіть її разом із махровим рушником у рулет, щоби він всотав вологу, і вже після цього висушіть на рівній поверхні.

5. Прасувати вироби потрібно помірно нагрітою праскою, вивернувши виріб, краще через марлю.