Рослинні олії є найважливішими джерелами жирних кислот, які регулюють важливі процеси життєдіяльності організму. Саме вони - найкращі союзники в боротьбі з серцево-судинними захворюваннями і порушеннями мозкового кровообігу. Як вибрати по-справжньому корисну рослинну олію і правильно використовувати її під час приготуванні їжі?

Перераховувати види масел можна до нескінченності. Деякі з них корисні як ліки, але не годяться для приготування їжі. Ось найпопулярніші і найсмачніші рослинні масла, використовувані в кулінарії:

Оливкова. Ще в Древній Греції його називали «рідким золотом». Воно має виражені протизапальні властивості і добре впливає на травну систему організму. Кращі сорти оливкової олії отримують методом холодного віджиму (такі олії називають Extra Virgin). У кулінарії оливкова олія застосовують для салатів і для приготування таких страв, які не передбачають нагрівання масла вище 180 ° С.

Соняшникова олія - джерело лецитину. Ця речовина допомагає формувати нервову систему дитини, а в дорослому віці підтримує активність і ясність розуму. Також лецитин допомагає відновити сили при анемії і стресах. Універсальне масло, годиться і для салатів, і для смаження.

Кукурудзяна. За хімічним складом кукурудзяна олія подібна до соняшникової. Краще за всіх з рослинних масел регулює обмін холестерину в організмі. Допомагає розщепленню твердих жирів. У кукурудзяній олії містяться похідні фосфору - фосфатиди, які дуже корисні для мозку, а також нікотинова кислота, яка регулює провідність серця. У продаж надходить тільки рафінована олія. Вона відмінно підійде для смаження, фритюру, адже не пригорає і не піниться.

Гірчичне. Завдяки бактерицидним властивостям допомагає довше зберігати свіжість заправлених їм продуктів. Має зігріваючі і пом'якшувальні властивості, інгаляції з ним дуже корисні при бронхітах і ангінах.

Лляна. За змістом Омега-3 перевершує ця олія риб'ячий жир. Саме ця низькокалорійна рослинна олія використовується в дієтах для схуднення. Допомагає виводити токсини з печінки. Насіння льону містить антиоксидант тіопролін, який нейтралізує нітрати (з покупних овочів-фруктів, наприклад). Отож буде корисною у заправках для салату.

Кунжутне. Містить у собі найбільше кальцію. Кунжутну олію використовувати потрібно в міру, адже вона має специфічний смак. Незамінна у стравах азіатської кухні. Допомагає поліпшити стан при хворобах щитовидки і подагрі (виводить із суглобів шкідливі солі). Однак кунжут підсилює згортання крові, тому сердечникам і тим, у кого варикоз, її потрібно їсти з обережністю. Додавати кунжутну олію можна в соуси і салати, а ось смажити на ній м'ясо або овочі не варто: масло швидко підгорає.

Гарбузова. Це найкраще джерело цинку - його там більше, ніж в морепродуктах. А цинк допомагає виробленню тестостерону, тому для чоловічої сили гарбузова олія незамінна. Її можна змішати з оливковою і заправляти салати. Смажити ж на цій олії не рекомендується - пригорає і неприємно пахне. Непогано поєднується гарбузова олія з овочевими пюре, особливо з картопляним. Також скропити олією можна запечені овочі та рибу - буде смачно!

Соєва. Для кулінарних цілей підходить тільки рафінована соєва олія. Очищена олія практично не має смаку і запаху, а використовуватися може точно також як і звичайну соняшникову. Смакує з овочами.

Арахісова. Ця олія традиційно використовується в японській, китайській, індійській кухнях. Нею можна заправляти салати і супи, готувати з маслом гарячі овочеві та м'ясні страви, додавати в соуси, десерти, каші, тісто. Арахісова олія підходить для смаження (наприклад, картоплі, грибів, креветок, овочів).

Горіхові олії. Це не тільки мигдальне та олія волоського горіха, але також і кедрового, і арахісове, фісташкове і фундука. На горіхових оліях, як правило, не смажать - при високій температурі смакові якості зникають. Найчастіше такі олії додають в готові страви або маринади (досить 2-4 крапель), а також в якості заправки для салатів.

Будь-яку рослинну олію зберігати треба в щільно закритій пляшці, подалі від світла і тепла. Найголовніше правило для будь-якої рослинної олії: ніколи не використовувати її повторно після смаження! Мало того, що ніякої користі від цього вже не буде, а от нашкодити можна запросто.