Жінка-підприємець може отримати допомогу від Фонду соцстрахування по тимчасовій втраті працездатності (надалі – Фонд), якщо вона бере добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування шляхом укладення Договору з ПФУ та сплачує добровільні внески. Про додаткові умови читайте далі.

Особи, які застраховані на добровільних засадах у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та фізичні особи — підприємці, що сплачують добровільні внески мають право на допомогу за умови сплати страхових внесків не менше повних шести календарних місяців протягом останніх дванадцяти календарних місяців перед настанням страхового випадку.

Куди необхідно звертатись і які документи подавати для призначення допомоги?

Для призначення матеріального забезпечення добровільно застраховані особи мають право звернутися до робочого органу відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за місцем проживання із заявою на призначення певного виду допомоги.

Для призначення та виплати допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі жінці підприємцю необхідно надати документи, передбачені Порядком страхування осіб на добровільних засадах за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.06.2005 № 62, в частині, що не протирічить нормам Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а саме:

- заяву про виплату допомоги,

- листок непрацездатності,

- копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер),

- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та документа, що підтверджує обрану систему оподаткування,

- паспорт,

- трудову книжку (за необхідності),

- страхове свідоцтво (при наявності).

- договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування з Пенсійним фондом України,

- довідку з Пенсійного фонду про сплату єдиного внеску за розрахунковий період та за місяць, в якому настав страховий випадок.

Особа, що добровільно застрахувалась має пред’явити страхове свідоцтво і повідомлення про взяття на облік, а також надати:

- Заяву про виплату допомоги по вагітності та пологах;

- Лист непрацездатності по вагітності та пологах.

Розмір допомоги

Суму розраховують спеціалісти відділення Фонду, для цього множать середньоденний дохід жінки за розрахунковий період ( в загальному випадку – 6 місяців перед місяцем, в якому був відкритий лікарняний) на кількість календарних днів, які підлягають оплаті згідно із листом непрацездатності – 126 к.д. в загальному випадку, для чорнобильців – 180 к.д. У свою чергу середньоденний дохід визначають так: суму доходу, з якого протягом розрахункового періоду людина сплачувала внески до Фонду, ділять на кількість календарних днів розрахункового періоду.