У багатьох жінок бувають порушення репродуктивної функції, котрі ніяк не заважають інтимному життю, проте стають на перешкоді зачаттю. Тим більше, що чимало жінок хоча б раз у житті мали нерегулярний менструальний цикл — після жорсткої дієти або стресу.

Однак, навіть коли жінка добре себе почуває і немає жодних скарг, потрібно підготувати організм до вагітності. І робити це варто за півроку до зачаття.

Відсутність видимих проблем зовсім не означає, що усе гаразд. Наприклад, посилення болю внизу живота перед місячними може вказувати не лише на запалення статевих органів, а й на проблеми з овуляцією. Тож непримітні з першого погляду розлади можуть викликати ускладнення у період вагітності та пологів. Тому якщо майбутня мама й обстежувалася раніше чи навіть успішно пройшла лікування, обов'язково варто здати усі необхідні аналізи, а передусім — перевірити здатність яйцеклітин до запліднення.

Не варто дивуватися, якщо лікар порадить приймати певні засоби, щоб відновити чи підтримати репродуктивне здоров'я. Це можуть бути, зокрема, фолієва та глутамінова кислоти, мінерали — залізо, магній та цинк, вітаміни С та Е що.

У збереження жіночого здоров'я велике значення має спосіб життя, що включає в себе збалансоване харчування і правильну статеву поведінку. Ще під час планування вагітності жінці слід привчати себе вживати лише корисні продукти. Зі щоденного раціону потрібно виключити копченості, газовані води та солодощі у великій кількості. Не кажучи вже про алкоголь і нікотин. Таких обмежень потрібно буде дотримуватися також і під час вагітності, і подальшого грудного годування.

Також майбутній мамі потрібно берегтися від запальних захворювань органів малого тазу, а для цього потрібно ретельно дотримуватися правил інтимної гігієни і проводити своєчасну профілактику рецидиву хронічних хвороб. Для зачаття жінці потрібен нормальний за ритмічністю і тривалістю менструальний цикл, стабільний гормональний статус і повноцінна овуляція. А досягнути цього можна, лише дотримуючись усіх вищевказаних порад.