Зазвичай діти сплять так, як їм зручно. Однак, є пози для сну, рекомендовані спеціалістами.

Найкраща поза для сну: на спині

Її плюси

+ Лікарі вважають цю позу для сну найбільш фізіологічною. Хребет ніде не скручується і, зберігаючи нейтральне положення, ідеально відпочиває від денного навантаження.

+ Логічно спати на спині з піднятим узголів'ям і тим, хто страждає від печії. У такому положенні тиск на шлунок практично відсутній, а його кислому вмісту складніше підніматися до стравоходу. Це особливо важливо, оскільки найбільше кислоти в шлунку виробляється саме з 22 до 2:00.

+ Така поза для сну хороша і в тому випадку, якщо ви переїли за вечерею: їжі буде простіше «перебазуватися» в тонкий, а потім і далі - в товстий кишечник.

Її мінуси

- У положенні на спині нижня щелепа западає, і це заважає нормальному диханню. Тому в такій позі не можна спати і тим, хто страждає на бронхіальну астму, хронічними обструктивними захворюваннями легень.

* Яку подушку вибрати, якщо звик спати на спині? У міру м'яку, середньої висоти. Її завдання - підтримати голову, але не задерти її дуже високо. Якщо подушка буде занадто високою, це сприятиме формуванню остеохондрозу, якщо практично плоскою - випрямленню шийного лордозу.



pic

Хороша поза для сну: на боці

Її плюси

+ Вона ідеальна для вагітних. У ній беззвучно сплять "хропуни", адже верхні відділи дихальних шляхів при такому положенні тіла не змикаються. В іншому багато залежить від того, яку саме позу для сну ви приймаєте. У деяких підборіддя може сильно притискатися до грудей, а шия - напружуватися, в інших буде скручуватися хребет.

Деякі маленькі діти сплять в позі на боці з різко закинутою головою, і це ще один привід навідатися до лікаря. Такий стан сприяє формуванню неправильного прикусу.

+ Поза ембріона для людського тіла - одна із найбільш сприятливих. Вважається, що спати при цьому краще на правому боці, ніж на лівому. Але це не так. Ніякого додаткового навантаження серце в положенні на лівому боці не отримує. Воно взагалі розташоване по центру корпусу і надійно захищене грудною кліткою. Так що відпочивайте, як вам комфортніше.

Її мінуси

- Сон в позі на боці шкодить жіночій красі. По-перше, красі бюста, особливо пишного - другого розміру і більше. При такому положенні в зоні декольте утворюється безліч зморшок. Якщо ми підкладаємо руку, яка лежить зверху, під подушку або закидаємо її за голову, мнеться шкіра і в зоні плеча і шиї. Ви легко можете переконатися в цьому самі, якщо приляжете на бік на ліжко і подивіться при цьому на себе в дзеркало.

Переконалися? Тепер перемістіть його вище, щоб поглянути, що відбувається з вашим обличчям. Горизонтальна вм'ятина під нижньою повікою, вертикальна - на переніссі, складочки на щоках біля носа ... З віком, якщо ви весь час спите на боці, на їх місці утворюються зморшки. Ми часто приймаємо їх за мімічні, але винна в даному випадку аж ніяк не міміка, а неправильна поза під час сну.

* Яку подушку вибрати, якщо звик спати на спині? Товсту і пишну, адже, щоб підтримувати вашу шию в нейтральному положенні, вона повинна заповнити весь простір від неї до матраца на висоту вашого плеча.



pic

Спірна поза для сну: на животі

Її мінуси

- Багато медиків називають цю позу для сну не спірною, а відверто «гіршою». Згадуючи і про те, що й обличчя сильно вдавлюється в подушку, і шия протягом тривалого часу перебуває в згорнутому на бік положенні. А через це пережимається одна з артерій і порушується кровообіг мозку. Ще один небезпечний момент: грудна клітка, якщо ви спите на животі, здавлюється, і легені не можуть відкриватися в повну силу. А це означає, що в кров потрапляє менша, ніж потрібно, кількість кисню, і серцю доводиться працювати в посиленому режимі, у той час, як йому належить відпочивати.

- У такій позі відбувається тиск на сечовий міхур і груди.

То така поза для сну зовсім не годиться?

Це не зовсім так.

Її плюси

+ У такій позі для сну, як і в положенні на боці, не хропуть.

+ Її також радять при підвищеному газоутворенні і кишкових кольках. У такому положенні не відбувається здавлювання нирок, і вони ефективніше очищають організм. Мануальні терапевти вважають, що сон на животі сприяє розпрямленню міжхребцевих хрящів, а гастроентерологи радять спати на животі для профілактики гастриту і виразки, та головне - не на повний шлунок.

* Яку подушку вибрати, якщо звик спати на животі? Одну і тоненьку. Можна спати і без неї.

У кожного з нас є улюблена поза для сну. Можливо, зараз ви дізналися, що вона не ідеальна. Однак не всі лікарі радять тут же перевчати себе спати в іншому становищі.



pic