Про здоровий спосіб життя зараз не говорить хіба що лінивий. В останні роки мода на різного виду новомодні оздоровчі процедури, у тому числі і для дітей, стала поширюватися зі швидкістю геометричній прогресії. Одна з таких процедур - загартовування. Незважаючи на те, що особливої популярності воно набуло саме останнім часом, назвати її новою важко.

Сказати з точністю, коли з'явилася ця процедура, неможливо, але ще літописець Нестор описував загартовування і його користь: в Стародавній Русі малюків відразу після народження парили в лазні, а потім відразу опускали в холодну воду.

Що ж включає в себе процедура загартовування? Існує два головних міфи:

1. Загартовування - це ходіння босими ногами по снігу і льоду і купання в крижаній ополонці

І це також. Але слід розуміти, що, говорячи про дітей, це не головні етапи, а найчастіше вони навіть і не використовуються. Починати загартовування слід з повітряних ван. Для початку візьміть собі за правило навіть взимку ретельно і регулярно провітрювати кімнату. Бажано намагатися знижувати температуру повітря в кімнаті кожен день на 1 градус протягом декількох днів. Але стежте, щоб температура не опустилася нижче 14.

Дитину до цих процедур потрібно підводити поступово: спочатку одягніть її в легкий одяг без рукавів, наступного разу можна оголити малюка до поясу і тільки потім можна роздягнути його повністю. Влітку повітряні ванни рекомендується проводити на вулиці, але робиться це так само поступово: для початку температура повітря не повинна бути нижче 22 градусів. Щоб малюк відчував себе комфортно - поєднайте повітряні ванни з активними іграми або просто вправами.

Наступний етап - це обтирання холодною водою. Проводити загартовування з використанням води можна немовлятам вже з двох місяців. Для початку впродовж двох тижнів розтирайте тіло малюка сухими фланелевими хустинками до легкого почервоніння і тільки потім використовуйте воду. Обтирайте руки і ноги дитини, поступово збільшуючи площу обтирання. Рухи повинні бути поступальні, від кінчиків пальців до верху кінцівок, від хребта до боків. Якщо малюк віком до року, то температура перший час не повинна бути нижче 35 градусів, при віці 1-3 року - не нижче 33.

Через 1-1,5 місяця, коли дитина остаточно звикне до обтирання, можна приступати до наступного етапу - обливання холодною водою. Пам'ятайте, що вода повинна бути умовно холодною та, навіть поступово знижуючи температуру води для процедури, використовувати крижану воду для дітей не рекомендується. Почніть з температури 27-28 градусів, поступово знижуючи до 15 градусів. Пам'ятайте, що ні в якому разі не можна виливати холодну воду на голову дитини. Обливанням можна завершувати купання у ванні. Дитину слід поставити в таз або ванну, посуд з водою підняти над тілом на 10-15 см. Якщо дитині менше 3-х років, то краще використовувати лійку, що б потік води був несильним.

2.Загартовування можна проводити тільки фізично міцним дітям.

Зовсім ні. Навпаки, для дітей з ослабленим імунітетом, схильних до частих простудних захворювань, загартовування - шанс поліпшити здоров'я. Просто в цьому випадку проводити процедури загартовування слід обережно і поступово. Більше того, лікарі не рекомендують переривати процедуру загартовування, якщо малюк захворів і хвороба протікає без температури. Слід просто тимчасово знизити навантаження, а після одужання поступово її відновити.

Загартовування - прекрасна можливість поліпшити здоров'я, але слід пам'ятати, що це не панацея. Тому при плануванні процедури краще проконсультуватися з педіатром. І пам'ятайте ще про один маленький, але дуже важливий момент: будь-яка процедура повинна бути ненасильницькою, тому перш ніж почати загартовування придумайте, як можна зацікавити малюка.