Сезон полювання кліщів саме у розпалі, наразі дрібні паразити особливо небезпечні. Тож після виявлення та самостійного видалення кліща слід уважно стежити за станом здоров'я та постійно вимірювати температуру, щоб не пропустити важливих симптомів.

Адже серед кліщів чимало переносників хвороби Лайма та інших небезпечних інфекцій, не кажучи про те, що самостійне видалення паразита може бути невдалим і спровокувати подразнення шкіри та виникнення гнійників.

Якщо ви видалили кліща вже у перші години після укусу, то, швидше за все, ви у безпеці. Однак, стежити за самопочуттям усе таки варто. І тим більше це необхідно, якщо ви помітили кліща через день. А якщо це сталося ще пізніше, тоді видаляти його самостійно і нехтувати фаховою медичною допомогою вкрай небезпечно.

Тож упродовж півтора-двох тижнів потрібно щодня оглядати місце укусу та вимірювати температуру тіла. Якщо ви бачите на шкірі припухлість, почервоніння, нагноєння — слід терміново звернутися до лікаря. Так само не варто ігнорувати підвищення, навіть незначне, температури тіла, якщо перед цим вас кусав кліщ. У такому разі традиційні жарознижувальні засоби заборонені: необхідно звернутися до лікаря, повідомити йому про час, коли вас укусив паразит та про спосіб, яким ви його видалили. А також пройти рекомендований курс профілактики чи лікування.