Патологія розвитку стоп у дітей - поширене зaхворювання, що вимагає своєчасного, ефективного лікувaння та особливої уваги з боку батьків. Відомо, що деформація стоп може стати причиною розвитку плоскостопості і порушення у поставі. Саме тому фахівці рекомендують використовувати ортопедичне взуття для дітей.

Вибираючи таке взуття для свого малюка, необхідно знати, що воно буває лікувальне та профілактичне. Таке взуття можна придбати в магазинах, що спеціалізуються з продажу дитячого взуття або в ортопедичних центрах.

Ортопедичне взуття відрізняється від звичайного дитячого взуття своєю конструкцією, яка сприяє правильній постановці стоп, формує правильну ходу і поставу, знижує навантаження на голіностоп, сприяє зміцненню кістково - м'язової системи, покращує кровопостачання кінцівок і забезпечує дитині легкість і комфорт при ходьбі.

Ідеально, якщо лікувальне ортопедичне взуття для дітей виготовляється під замовлення, коли враховуються всі особливості стопи. Але якщо немає можливості замовити взуття, можна його придбати в ортопедичних центрах або магазинах. На що треба звертати особливу увагу при виборі ортопедичного взуття?

У першу чергу, в якісного взуття задник має бути високим та достатньо жорстким і з заокругленим верхом. Зверніть увагу, при натисканні він не повинен деформуватися.

Підошва у правильному ортопедичному взутті повинна бути широкою і гнучкою в місцях анатомічних згинів стопи. Крім цього, взуття не повинно ковзати, тому слід вибирати черевики з рифленою підошвою або з проти ковзким протектором.

Каблук в ортопедичному взутті має бути не більше 5-7 мм і займати третину підошви, щоб добре підтримувати задній сегмент стопи. Зверніть особливу увагу на наявність у взутті супінатора, який не дасть розвинутися плоскостопості у малюка.

Якісне взуття повинно обов'язково бути виготовлено з натурального матеріалу, причому як верхнє покриття, так і внутрішня частина. Підйом і бічні частини взуття мають легко згинатися, коли дитина робить крок. Застібки - зручні і фіксують взуття на ніжках з різною повнотою.

Важливо правильно підібрати взуття за розміром. Не можна купувати черевики на два розміри більше. Також неправильним буде вибір взуття впритул. В обох випадках існує велика ймовірність сильної деформації стопи і її неправильного формування. Устілка в правильному ортопедичному взутті повинна не більше ніж на один сантиметр перевищувати довжину стопи дитини.

І не забувайте міняти ортопедичне взуття, якщо носок або задник взуття деформувалися. Таке взуття носити не можна, оскільки цим можна тільки посилити розвиток плоскостопості.