Ювелірні прикраси є у кожного. Ми носимо їх роками, вироби тьмяніють, забруднюються, а ми все не поспішаємо їх чистити. Однак є ціла низка порад по «народної» чистки срібла і золота.

МЕТОДИ ЧИСТКИ СРІБЛА

Багато людей віддають перевагу прикрасам зі срібла. Це красиво і оригінально. Ось тільки цей метал часто темніє, втрачає блиск, брудниться. Тому дуже важливо періодично його чистити. Таку послугу надають у ювелірних майстернях, але раз на 3-4 місяці проводити подібну процедуру накладно. Тому давайте вчитися чистити срібло в домашніх умовах.

1. Невеликі забруднення на срібних виробах можна вивести за допомогою мильного розчину. У теплу воду додайте шматочок мила, почекайте, поки він розчиниться. Додайте кілька крапель нашатирного спирту. Помістіть прикраси в цей розчин на ніч, а вранці почистіть старою зубною щіткою, промийте проточною водою, висушіть шматочком м'якої тканини.

2. Кращий засіб для чищення срібного ланцюжка — трохи зволожена водою сода. В долоні розмістіть ланцюг, додайте соду і тріть все тієї ж зубною щіткою, поки сода не потемніє. Ця маніпуляція займе 15-20 хвилин. Далі промийте ланцюжок водою і висушіть м'якою тканиною.

3. Ще один не складний метод — розчинити в звичайній воді пральний порошок, довести до кипіння і помістити в цей розчин срібні вироби хвилин на 20.

4. Здавна срібло очищають від бруду звичайною зубною пастою або порошком за допомогою зубної щітки. Для очищення також використовують теплий розчин лимонної кислоти (100 г на 700 мл) або столового укусу.

5. Відполірувати масивний хрестик можна канцелярським ластиком. Він також допоможе прибрати потемнілі плями.

ЯК І ЧИМ ЧИСТИТИ ЗОЛОТО?

Чистити золото також потрібно обережно. Особливо дбайливо треба ставитися до виробів з білого золота і прикрас з каменями. Стандартні «бабусині кошти» можуть зробити камінь тьмяним або пошкодити його поверхню. Тому Donlcc рекомендує чистити такі вироби в ювелірних майстернях. Єдино можливий варіант їхнього чищення — вода з милом.

1. Візьміть будь кисневий відбілювач (наприклад, БОС) капніть в нього декілька крапель миючого для посуду і залийте окропом. Почне активно утворюватися піна — в неї і потрібно помістити золоті прикраси на 15-20 хвилин. Після чого потрібно почистити їх зубною щіткою і ретельно просушити.

2. Чистити золото можна лимонним соком і навіть рідиною для контактних лінз.

3. Відмінний засіб для чищення та золота — киплячий розчин води з пральним порошком. Вже через кілька хвилин після занурення в нього виробів, бруд від них відходить легко і просто.

4. При занадто серйозних забрудненнях готуємо в скляній ємності наступну суміш: по ампулі нашатирю й перекису водню, ½ чайної ложки прального порошку і трохи води. На п'ять хвилин занурюємо золоті прикраси в суміш, після чого чистимо зубною щіткою.

5. Особливий розчин рекомендують і для чищення білого золота. Розчин з рівних частин води і нашатирю плюс трохи шампуню. Тридцять хвилин потримати золото в цій суміші, промити водою і ретельно висушити!

Джерело: http://znayka.org.ua