Нещодавнє підвищення вартості газу для українських побутових споживачів в Кабінеті міністрів вважають недостатнім, як для країни, що не займається експортом газу і акцентрують увагу на те, що ціна газу в Україні залишається однією з найнижчих в Європі.

Ціна природного газу для населення України залишається однією з найнижчих серед європейських країн, при цьому Україна не є експортером газу.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловила перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів.

«Кінцева роздрібна ціна природного газу для населення в Україні залишається однією з найнижчих в Європі, хоча наша країна не є експортером блакитного палива», - заявила вона.

Як повідомляє Термінал, Ю. Ковалів зазначила, що сьогодні НАК «Нафтогаз України» купує природний газ для потреб населення за «кращого» ціною, не керуючись жодними політичними домовленостями.

«Якби ми не перестали імпортувати газ по сумнозвісному газового контракту з Росією, переплата за два роки склала б 20,5 млрд доларів», - підкреслила заступник профільного міністра.

Як пояснила чиновниця, 185 $ за 1000 куб. м природного газу - це роздрібна ціна «блакитного палива», яка складається з ціни газу на німецькому хабі (146 $) + доставка в Україну, тариф на розподіл і ПДВ.

«Уряд також ухвалив рішення, що природний газ власного видобутку повинен продаватися за ринковою ціною (виключаючи ціни на транспортування до західного кордону України). Раніше український газ продавався по операційній собівартості 1590 грн за 1000 куб. м. У ціну не закладалися кошти на геологічну розвідку, розробку нових родовищ, буріння і так далі. При такій ціні через 7-8 років власний видобуток в Україні скоротилася б на три чверті. У свою чергу, уряд запропонує програму збільшення власного видобутку до 30 млрд куб. м природного газу до 2020 року », - інформує Ю. Ковалів.

Нагадаємо, уряд з 1 травня встановило єдину ціну на газ для населення - 6,88 гривні за кубічний метр, яка дорівнює закупівельної вартості імпортованого в країну природного газу.

Джерело