(*Уже не перший рік мозок вітчизняних автомобілістів розбурхує інформація про те, що накачані газом колеса - мало не панацея від всіх бід ходової. Чи так це, ми і спробуємо розібратися.*)

Отже, якщо вірити рекламі і виробникам, то азоту там дещо більше, ніж в повітрі, відповідно, кисню - менше. В цілому хімічний склад і властивості просто не можуть істотно відрізнятися від повітря, оскільки азоту в звичайному повітрі - майже 80%.

Продати повітря ... ..

Ось основні маркетингові ходи, якими «газ в шинах» просувається в довірливі і піддаються навіюванню голови автолюбителів. Однак, для того, щоб не бути голослівними, ми наведемо кілька витягів із законів з фізики.

1. «Шина, накачана газом, набагато менше реагує на температуру навколишнього середовища, зберігаючи більш стабільний тиск»

Неправда. Відповідно до другого закону Гей-Люссака (1808 року, інша назва - Закон Шарля), при постійному обсязі, співвідношення тиску і температури будь-якого газу є константою. Ключове слово - БУДЬ-ЯКОГО газу. У тому числі азоту, гелію, кисню, водню, а також будь-змішаних газів. Таким чином, якщо, наприклад, накачати колеса при температурі +20 будь-яким газом (в т.ч. звичайним повітрям) до тиску в 2 атмосфери, то при падінні температури повітря до +10, тиск в колесах зменшиться однаково, незалежно від того , який саме газ закачаний в шину, бо обсяг шини залишиться практично незмінним і вже точно ніяк від складу газу залежатиме не буде.

2. «Шина, накачана газом набагато м'якше і має краще зчеплення з дорогою»

Чесно кажучи, для будь-якої людини, яка хоч трохи вчила у школі фізику - це повинно здатися повним маренням! Що впливає на «м'якість» шини та її зчеплення з дорогою? Правильно - ТИСК і конструкція самої шини. Ну, ще можна додати стан дорожнього покриття. Якщо хтось ще обманює себе самонавіюванням, що у якогось чарівного газу молекули можуть «потіснитися» на ямці - згадайте, що все це відбувається при накачуванні до певного тиску! Після того, як потрібний тиск досягнуто - склад газу вже ніяк на пружність шини вплинути не може !!!



pic

3. «Газ набагато легший за повітря, тому з ним Ви заощадите масу палива»

Убивчий аргумент! З огляду на те, що в середньостатистичному колесі повітря всього - то менше 100 грамів, а газ теж хоч скільки-то важить (до речі, те, що качають зазвичай на шиномонтажах за додаткову плату - це гази на основі азоту, якого в звичайному повітрі 75-78 %, так що різниця у вазі апріорі буде мінімальною) - сподіваюся, до пенсії зможу «наекономити» на новий зелененький ковпачок на золотник!

4. «Газ в шинах запобігає окисленню і істотно продовжує термін їх і дисків експлуатації»

Дуже серйозний аргумент. Тільки потрібно ще придумати спосіб надіти на колесо герметичний мішок зовні і теж закачати його газом - щоб згубного повітря і близько біля колеса не було! А краще - всю машину в газову камеру - так сохраннее буде. Ну а якщо серйозно, навіть якщо Ви будете їздити на автомобілі тільки на вихідних і тільки в булочну за рогом - Ваші шини зносяться в десятки разів швидше, ніж окислятся і «постаріють» зсередини.



pic

Чому газ в шинах хвалять автолюбителі, запитаєте Ви? Все дуже просто, причини цього цілих дві.

Перша причина - манометри шиномонтаж. Ви будете сміятися, але на газових шлангах вони часто брешуть десь на 0,1-0,2 атм. У більшу сторону, природно! В результаті всім «газовим» клієнтам шини не Докачивать саме на цю різницю в показаннях, що, в залежності від конкретної марки і моделі автомобіля, може дати приголомшливий ефект підвищення комфортності їзди. У будь-якому випадку, хоч трохи, але машина стане м'якше - адже недокачанний шина візьме на себе набагато більше навантажень від нерівностей на дорозі і менше їх передасть підвісці.

Друга причина - психологічна. Людині, яка заплатила гроші за послугу, дуже важко зізнатися (навіть собі), що гроші він просто викинув і його просто «взули». Крім того, шиномонтажний маркетинг активно використовує тактику позиціонування - адже бувають ще й різні гази - «двокомпонентні» - типу для середнього класу, ну а «чотирьохкомпонентні» - це вже мабуть ВІП варіант. Ну і зелений ковпачок на колесах теж, мабуть, на думку окремих автолюбителів, повинен додати респектабельності своєму власникові.

Висновок:

Підкачка коліс газом ні в якій мірі не може зашкодити Вашому автомобілю - це, безумовно, плюс. Але при цьому, користь від газу в шинах - тільки зелений ковпачок на огляд перехожим, не більше того. Загалом, рішення про те, чи потрібно витрачати гроші на це чи ні, приймати Вам, в будь-якому випадку, нашкодити Ви машині не зможете.