За останнє десятиліття сучасні технології зробили значний крок вперед. Зараз те, що для наших батьків було фантастикою, є звичайний ділом. Тим не менше усе те, до чого ми ставимося так буденно є результатом довгих експериментів та клопіткої праці. Хоч і стали говорити про 3D друк тільки останні кілька років, насправді ця технологія існує вже досить давно. У 1984 році компанія Charles Hull розробила технологію тривимірної друку для відтворення об'єктів з використанням цифрових даних, а двома роками пізніше дала назву і запатентувала техніку стереолітографії.

У 2016 році дозволити собі друк на 3D принтері може практично будь-хто.Технологія друку дозволяє створювати об’єкти будь-яких форм з широкого набору матеріалів з різними властивостями. Для друку використовується екологічно чистий пластик.


Коротко - це побудова реального об'єкта по створеному на комп'ютері зразком 3D моделі. Тривимірна модель зберігається в форматі STL-файлу, після чого 3D принтер, на який виводиться файл для друку, формує виріб. Переваги 3D друку перед звичними, ручними способами побудови моделей - висока швидкість, простота і відносно невелика вартість.Існують різні технології тривимірної друку. Різниця між ними полягає в способі накладення шарів вироби.


pic


Але існує декілька обмежень:
Габарити цільного елемента не можуть перевищувати 35х20х15. В іншому випадку виріб дітиться на частини, після чого деталі склеюються. Виріб може бути надруковатий не більше ніж з одного або ж двох матеріалів різного типу або ж кольору. Більшість виробів вразлива до ультрафіолетових променів. Для використання виробів під сонцем рекомендовується лакування.


Процес друку починається з моделювання. Модель створюється за допомогою спеціальної програми. Наступний етап- імнорт моделі в спеціальну програму, що забезпечує підготовку моделі до друку. В основу принципу роботи 3d принтера закладений принцип пошарового створення твердої моделі, яка як би «вирощується» з матеріалу.


Оскільки 3D принтер друкує моделі пошарово, для кожного нового шару необхідна опора на попередній, інакше новий шар пластику виявляється в повітрі і прогинається. Іноді форма моделей така, що нависають частини моделі не мають достатньої опори, в таких випадках програма принтера автоматично додає конструкцію підтримки з матеріалу, який розчиняється в спеціальній рідині. Після друку конструкція підтримки видаляється.