Речі із замші виглядають дуже стильно і благородно, проте після тривалого використання вони втрачають свій вигляд. Тому необхідно ретельно доглядати за ними, аби замшеві речі прослужили нам якомога довше.

Замша буває натуральна і штучна. Зазвичай речі із натуральної замші не дуже відрізняються за своїм зовнішнім виглядом від штучної, однак основна різниця полягає в міцності матеріалу. Від цього і залежать способи догляду і чищення замші в домашніх умовах.

Запам'ятайте, замша не любить вологи. Після контакту з водою замша, через свою ворсисту поверхню дуже швидко вбирає вологу, потім вона зазвичай набухає і стає твердою. Тому найкраще для замші підходить сухий спосіб очищення, і перед тим як кудись йти обов'язково обробляти її спеціальним спреєм, що відштовхує воду.

Речі із замші миють, застосовуючи порошок, мило і мильні пластівці, або чистять сухим способом. Замшеві речі світлих тонів або з нестійкою забарвленням чистять гумкою, а також гумовою щіткою, але без сильного тертя, аби не стерти фарбу. Сильно забруднені замшеві речі протирають тканиною, змоченою розчином порошку або мила (20 г на літр води) з додаванням кількох крапель нашатирного спирту. Потім речі промивають водою і висушують. Не рекомендуємо сильно змочувати речі при чищенні. Жирові плями на замшевих речах можна видалити бензином.

Замшеві рукавички чистять м'якою вовняною або фланелевою тканиною, змоченою молоком з додаванням 5-6 крапель нашатирного спирту на склянку. Якщо тканина забруднилася, її замінюють новою. При чищенні білих рукавичок в молоко додають ще невелика кількість перекису водню (10-15 крапель). Після чищення рукавички промивають чистою водою, протирають сухою тканиною і сушать.

Сильно забруднені рукавички з жировими плямами чистять сумішшю з однієї частини скипидару і двох частин бензину (або ж розведеним водою нашатирним спиртом).

На сумці із замші водяні плями виводять так: річ тримають кілька секунд над киплячою водою (від пара сліди зникнуть), а потім протирають гумовою щіткою або губкою.

В сумку, яку ви взимку не носите, потрібно вкласти трохи м'якого паперу, щоб вона не втратила форми. Потім загорнути в папір і покласти в шафу.