Питання протидії пожежам у природних екосистемах є одним із важливих напрямків діяльності рятувальників ДСНС України. Фахівці Служби порятунку спільно з працівниками поліції та представниками органів місцевого самоврядування постійно проводять з громадянами інформаційно-роз’яснювальну роботу.

Рятувальники нагадують людям про небезпеку розведення вогнищ на відкритих територіях та під час прибирання присадибних ділянок, випалювання сухої трави та сміття. Співробітники ДСНС особливо наголошують на необхідності суворогодотримання правил безпеки під час відвідування лісових масивів, адже їх порушення може стати причиною масштабних пожеж та трагічних наслідків.

Крім того, фахівці ДСНС постійно проводять навчання та тренування, в ході яких відпрацьовують дії під час ліквідації пожеж у природних екосистемах. Так, 25 травня на полігоні Навчального центру Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України відбулися комплексні навчання з ліквідації надзвичайних ситуацій, пов'язаних з пожежами в лісах. У навчаннях взяли участь рятувальники Харківського гарнізону ДСНС, Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНСУкраїни, Національного університету цивільного захисту України, Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, кінологи, співробітники Національної поліції, Національної гвардії, Прикордонної служби, медицини та комунальні служби Нововодолазького району. Безпосередньо навчання проходили у 9 етапів, щоб максимально потренуватися реагувати на всі види надзвичайних ситуацій, які можливі в лісових масивах і задіяти якомога більше сил та засобів цивільного захисту. Учасники навчань відпрацювали питання взаємодії між усіма службами цивільногозахисту, удосконалили практику і вміння керівного складу органів управління щодо організації та проведення рятувальних робіт та ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій, захисту населення і території. Крім того, аби посилити готовність до реагування на надзвичайні ситуації у природних екосистемах, Харківські рятувальники, спільно з фахівцями обласного управління лісового та мисливського господарства розробили спеціальний атлас, на який було нанесено усі важливі для врятування лісу об’єкти: водойми, просіки, дороги, місця водозаборів, та ін. Копії даного атласу були направлені у всі районні підрозділи ДСНС Харківщини та лісового господарства для подальшої роботи.

Про це повідомили на сайті ГУ ДСНС України у Рівне нській області.