Настає літо. Підходить час коли починаєш замислюватися про відпустку. Хтось з'їздив у відпустку не дочекавшись спекотного літа, а хтось тільки готується до неї. Це не так важливо, важливо те, як і де ми збираємося відпочити після справ праведних. Комусь досить відпочинку на дачі, хто то купує подорож і їде на море. У будь-якому випадку треба бути обережним оскільки велику частину часу ми будемо знаходиться на сонці. Можна не тільки засмагнути, а й обгоріти і причому швидко. У будь-якому випадку потрібно бути обережним на сонці, особливо жінкам.

Сонячний опік без перегрівання

Лікарі косметологи не радять знаходитися під прямими променями сонця особливо жінкам. Ультрафіолетові промені які випромінює сонце, звичайно шкідливі для будь-якої шкіри, але жінки не завжди дотримуються порад. Починає боліти шкіра на спині, животі і звичайно ж на руках і ногах. У першу чергу зайдіть в тінь і протріть шкіру холодною водою. Пийте побільше води. При почервонінні шкіри можна змащувати тіло кефіром, чи кислою сметаною. Таким чином ви захистите свою шкіру від пухирів.

У яких випадках можна непомітно отримати сонячний опік?

Якщо погода сонячна, але вітряна, ви не відразу відчуєте спеку. Ви не зрозумієте коли пора йти в тінь. Сонце набагато швидше і сильніше обпікає мокре тіло. Якщо ви плаваєте в морі на матраці - віддзеркалення сонячних променів, які виходять від води, так само небезпечні для шкіри. При прийнятті сонячних ванн, стежте за тим, щоб шкіра засмагала поступово і в міру. Не допускайте того, що б шкіра червоніла. Якщо ви не встежили і ваша шкіра почервоніла, значить вона отримала опік. На морі шкіра зазвичай набуває темно-коричневий колір, в горах - шоколадний або бронзовий.

Вік при засмаганні теж грає не менш важливу роль.

Найкраще сонце переносять маленькі діти в 3-4 роки, але коли дитині від 5 до 10 - будьте уважні, в цей час шкіра у дитини найбільш чутлива до засмаги. Ще від 25 і до 30 років так само потрібно бути обережним оскільки шкіра в цьому віці дуже чутлива. Не приймайте алкоголь під час прийняття сонячних ванн, а так само гострі і пряні страви. Протирайте шкіру лосьйонами в яких міститься спирт або ж одеколоном. До і після прийому сонячних ванн, мийтеся під душем без мила.

Лікування сонячних опіків

1. Можна самостійно приготувати лосьйон. Для цього потрібно тільки два інгредієнта. Огірковий і кавуновий соки, в рівних кількостях. Змащуйте цією сумішшю обпечені місця.

2. Приготуйте кашку з сирої моркви і робіть примочки, або компреси. Напевно всі знайомі з китайським чаєм. Приготуйте міцний відвар, охолодіть і змащуйте цим відваром обпечені місця кілька разів на день.

3. Приготуйте кашку з сирої картоплі, або картопляний сік. Робіть компреси з кашки, або прикладайте до обпаленим місцях намочену в картопляному соку тканину. Такі компреси тримайте хвилин п'ятнадцять, а потім, якщо біль не вщухла, повторіть процедуру. Картопляним соком так само можна змазуватися кілька разів на день.

4. Якщо на сонці ви обпекли шкіру носа, тобто він став червоним, припудріть його картопляним крохмалем. Так само якщо від сонця почервоніло обличчя, припудрюйте його картопляним борошном, можна рази два в день. При опіках обличчя дуже корисна маска зі свіжого томатного соку.

Застереження при сонячному та тепловому ударах

1. Не залишайтеся довго під прямими променями сонця.

2. Завжди майте при собі сонцезахисні креми та мазі.

3. Завжди пам'ятайте про головний убір, який обов'язково повинен бути у вас на голові.

4. Не залишайтеся надовго під палючим сонцем без верхнього одягу.

Джерело