(*Відповідно до пункту 24 Порядку встановлено, що реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів здійснюється за місцем звернення власники або уповноваженої особи незалежно від місця реєстрації (проживання) фізичної особи чи місцезнаходження юридичної особи.*)

Для внутрішньо переміщених осіб - місце проживання на підставі відповідних документів. Відповідно до вимог пункту 7 Положення власники транспортних засобів та особи на законних підставах зобов’язані перереєструвати транспортні засоби протягом десяти діб після виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

На даний момент територія півострова знаходиться під контролем Російської Федерації. Як відомо, в АР Крим до 10 квітня цього року завершено перереєстрацію автомобілів, які мали українські номери. За статистичною інформацією, свої транспортні засоби вже перереєстрували 92% мешканців півострова. При проходженні процедури перереєстрації, найчастіше власникам автомобілів пропонують залишати собі "на пам'ять" українські номери і реєстраційні документи.

Оскільки в Україні наразі не є дійсними жодні обліки і документи, що ведуться в Криму, факти зняття автомобіля з українського обліку не фіксуються. Цим користуються заповзятливі авто-шахраїза використовуючи заздалегідь відпрацьовану схему. Вони викуповують номерні знаки і реєстраційні документи у кримчан, після чого з-за кордону доставляють автомобіль відповідної характеристики. Далі на транспортному засобі здійснюються механічні втручання шляхом перебивання номерів кузова. Таким чином, ззовні "чистий" автомобіль, з оригінальним державним номерним знаком, може придбати будь-який потенційний покупець.

Нині в Україні чверть мільйона подібних автомобілів-двійників. Як правило, такі транспортні засоби коштують на 20% дешевше. Саме це і приваблює покупців. Автоаферисти розраховують на неуважність та байдужість клієнтів. Фахівці Регіонального сервісного центру радять ретельно ставитися до придбання автомобілів і обов'язково перед купівлею перевіряти їх у експертів.

Повідомляє РСЦ МВС в Рівне нській області.