Деякі засоби народної медицини лікарі називають “антинародними”, адже вони насправді лише підривають здоров'я людей. Науковці розповідають, яким популярним домашнім методам лікування не можна довіряти.

Одним із доволі популярних, але небезпечних рецептів, є заливання свіжого опіку олією або сечею. Адже замість того, щоб понизити ступінь опіку, як того вимагає лікування, ці методи навпаки, підвищують ступінь ураження. Сеча лише інфікує рану, а олія перекриває доступ кисню, необхідного для заживлення. Насправді обпечені місця слід промивати холодною водою, а в разі відкритої рани — розчином хлоргекседину.

Використання соди в домашніх умовах теж частенько зовсім не відповідає лікувальним нормам. Зокрема, соду застосовують як засіб від печії. Однак, у разі регулярного застосування цього методу не уникнути небезпечних побічних явищ. Адже сода дає “ефект рикошету”, при якому рівень кислоти, який спочатку знижується, згодом стрімко піднімається ще більше, а слизова шлунку при цьому роз'їдається і запалюється. З цієї ж причини небезпечно пити соду як засіб для схуднення.

Доволі критично відгукуються науковці і про “картопляні інгаляції”, які радять як народний засіб, людям із хворим горлом та кашлем.

Фахівці переконують: шкода від дихання парою вареної картоплі значно перевищує користь, адже у цьому разі можна отримати опіки дихальних шляхів і слизових. У деяких випадках можлива навіть втрата свідомості. Особливо небезпечна така терапія за наявності запального процесу (бронхіту, ларингіту, ангіни, гаймориту тощо), адже гаряча пара лише погіршить стан хворого.