Мати-одиначка – жінка, яка гідна поклоніння. Без чоловічої підтримки вигодувати, виховати, вкласти всі сили і душу в дитину дуже складно. Як у моральному, так і у фінансовому плані. І, якою б люблячою і турботливою мама не була, все одно дитина, свідомо чи ні, буде вимагати батька з його турботою, любов’ю, підтримкою та авторитетом.

Якщо у жінки так склалася доля, і вона виношувала дитину вже без чоловічої підтримки, то малюкові, що з’явився на світ не треба пояснювати, де тато і чому він не приїхав забирати його з пологового будинку. Але скільки б мами не дарували м'яких іграшок, машинок, солдатиків, що не обіцяли б купити, коли дитина підросте, він все одно буде задавати хвилюючі його питання. Але багато винахідливих матусь спритно викручуються, придумуючи цілі легенди про батьків-космонавтів, моряків далеких плавань і так далі. Найпростіше, звичайно, розповісти правду, але справа в тому, що вона не завжди буває доступною для дитячого поняття, а іноді і занадто гіркою.

Дитина без батька - "не така як всі"?

Малюк буде бачити, як його друга Колю після школи забирає і мама, і тато. Потім Коля йому розповість, як вони разом з татом їздили на риболовлю, як тато вчив його їздити на велосипеді, як вони ввечері за столом грали в цікаву гру. Присутність тата у Колі і відсутність його у вашої дитини буде підкреслювати психологічну межу між двома друзями.

Де тато? Хлопчикам потрібен кумир

Найчастіше кумиром і взярцем для наслідування стає рідний тато. За його відсутності в кумира можна перетворити дідуся, дядька, хрещеного батька, друга сім’ї. Кумиром має стати людина, гідна цього звання. І ще важливий момент: мами повинні навчитися обмежувати свою любов до дитини і не розвивати вседозволеність. Поширене явище, коли мати-одиначка намагається загладити провину долі шляхом надмірної любові і виконання всіх дитячих бажань. Розпещеній дитині у дорослому житті буде складно.

У вихованні дівчинки без батька головне не прищепити їй ворожість до сильної статі. Буває таке, що мами, ображені на життя, розповідають своїм дочкам про те, які чоловіки погані і ненадійні. З таким настроєм дівчинка може повторити долю матері. Про свої образи і переживання краще поговорити з подругами, але ніяк не з дитиною.