"Болюче" питання: хто повинен займатися капремонтами будинків з ОСББ? Влада обіцяє допомогти, але зізнається – робити все самі не можуть.


В Україні скоро буде "комунальна революція". З 1 липня всі ЖЕКи в Україні ліквідують. Замість них будуть створені об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).


Сегодня зібрав головні питання українців про те, як зміниться життя з ОСББ, а експерти в сфері ЖКГ відповіли на ці питання.


"Як відбуватимуться капітальні ремонти? Чи залишиться міський план з виділенням фінансів або мешканці будуть самі "скидатися?"

Відповідає заступник голови КМДА Петро Олександрович Пантелєєв:

"Що стосується загального капітального ремонту, не варто очікувати, що хтось зробить капітальний ремонт будинку зараз, перш ніж створити ОСББ. Так, законом було передбачено, коли ми приватизували квартири, починаючи з 1992 р. Але на практиці не було випадків, коли той чи інший будинок був відремонтований в повній мірі. З об'єктивних причин – через дефіцит коштів – ці ремонти не відбуваються.

Сьогодні місто пропонує ряд програм, які спрямовані на капітальний ремонт та енергоефективність саме для будинків, які створили ОСББ. Другий рік проходить програма "70/30" – програма співфінансування ремонтних робіт в будинках ОСББ. Зацікавленість таких будинків велика. Люди готові співфінансувати такі роботи. Є розуміння, які роботи потрібно робити, яка від них буде користь, скільки ці роботи коштують, хто буде підрядником, як контролюються ці роботи. На всі фактори впливають власники квартир – жителі будинків.

Є просте запитання: яке відношення до капітального ремонту будинку я маю як власник квартири? Відповідь: безпосереднє. Завдання міста – розробити механізми, які, по-перше, змогли б впливати на технічний стан будинку (тобто спільне з людьми виконання робіт), а по-друге, захистити малозабезпечені верстви населення. Однозначно, є категорія людей, яка нездатна сьогодні вкладати гроші в капітальні ремонти. Це також потрібно враховувати і не плекати ілюзій стосовно того, що все "скинуться" і відремонтують будинок. Тому місто допомагатиме виконувати ремонтні роботи, але на 100% цю функцію на себе брати не буде.

Часто запитують: "Ось ми заберемо будинок в ОСББ – якщо буде якась серйозна проблема, що буде? Ми самостійно повинні будемо її вирішувати?" Якщо буде серйозна проблема, звичайно, місто допомагатиме.

Але те, що зараз ні місто, ні держава відповідальності за капітальний ремонт 100% нести не може, це факт. З цим потрібно жити далі, просто підлаштуватися і розробити механізми, які допоможуть нам врятувати свої будинки".