Якщо ви хочете створити красивий квітник, не витративши на це заняття багато сил і часу, то кращим варіантом для вашої клумби будуть невибагливі багаторічники. Щороку ви зможете удосконалювати деталі свого квітника, коригувати ріст рослин. Таким чином, зовнішній вигляд клумби буде постійно змінюватися. Але, щоб квітник виглядав яскраво і привабливо, потрібно правильно підібрати багаторічні рослини.

Астильба (Astilbe). Ця рослина цвіте красиво й пишно навіть в густій тіні. Тому ви можете використовувати її для прикраси тінистих ділянок вашого саду. Цвітіння астильби починається в липні і триває приблизно 10 тижнів. Для цих рослин потрібний вологий грунт.

Анемона японська (Anemone japonica). Дуже елегантні квіти. Великі різних забарвлень квітки з ніжними пелюстками красуються на довгих квітконосах. Квітнуть, починаючи з кінця серпня. Прекрасно виглядають як в квітнику, так і в букетах. Анемона добре росте на родючих, багатих гумусом грунтах і в півтіні.

Астра чагарникова (Aster dumosus). Ця рослина формує акуратні, напівкулясті кущики до 50 см заввишки. У айстри чагарникової досить дрібні жорсткі листя, які дуже густо розташовані на стеблах. В період цвітіння кожне стебло цієї рослини є цілий букет. Навіть без квіток ця смарагдова кулька прикрасить будь - який куточок вашого саду. Рясно цвіте з вересня і до самих заморозків. Віддає перевагу сонячним, відкритим місцям і добре удобреному грунті.

Геленіум гібридний (Helenium). Цвіте дуже довго і рясно. Якщо ви правильно підберете сорти, то геленіум може цвісти у вашому саду від червня до жовтня. Геленіум віддає перевагу сонячним місцям, невибагливі до грунту, люблять регулярний полив.

Герань чудова (Geranium magnificum). Пишноквітуча рослина висотою близько 50 см з великими квітами синього кольору. Герані рясно цвітуть навіть в півтіні. Ними можна прикрашати пристовбурні зони або використовувати в міксбордерах. Цвіте недовго - з травня по червень, але в кінці серпня листя цієї рослини забарвлюється в красивий червонуватий колір.

Очиток (Sedum). Ця декоративна рослина прикрасить ваш сад навіть взимку. Починає цвісти наприкінці серпня. Віддає перевагу сонячним місцям і піщаному ґрунту.

Рудбекія блискуча (Rudbeckia fulgida). Рослина з яскравими оранжево - жовтими суцвіттями. Цвіте в кінці літа і восени. Для рудбекії краще всього вибирати сонячне місце.

Деревій (Achillea). Володіє рекордною тривалістю цвітіння. Його різнокольорові суцвіття - кошики будуть прикрашати ваш сад ціле літо - з червня по вересень.

Хоста (Hosta). Дуже красивий декоративний багаторічник з м'ясистим листям. Цвіте недовго в червні. Але головною його окрасою є дивовижне забарвлення листя. Любить тінисті місця.

Шавлія (Salvia). Крім того, що прикрашає сад своїми граціозними суцвіттями - »свічками», володіє вишуканим ароматом. Цвіте все літо, починаючи з червня. До ґрунтів невибагливий. З - за невеликої висоти (30 - 50 см) можна використовувати навіть у мініатюрних квітниках.

Сподіваємося, ці невибагливі багаторічники допоможуть вам створити у своєму саду яскраві, що привертають погляд, акценти у вигляді клумб і квітників.

Джерело