Презентація книжки Юрія Шевчука, викладача Колумбійського університету під назвою “Мовна шизофренія. Quo vadis, Україно?" відбудеться 22 червня.

У книзі автор ділиться своїм баченням мовної, культурної та політичної ситуації в Україні. Захід відбудеться 0 16.00 в міському Будинку культури (парк ім.. Шевченка)

Довідково:

Юрій Шевчук, кандидат філологічних наук (германістика), лектор української мови та культури на Департаменті слов’янських мов та в Інституті ім. А́верела Га́римана в Колумбійському університеті, Нью-Йорк, Сполучені Штати.

З 1978 по 1986 рр. навчався на Факультеті романо-германської філології Київського державного університету ім. Тараса Шевченка, де отримав ступінь кандидата філології.

З 1992 по 1999 рр. навчався в університеті “Нова школа соціологічних досліджень” (The New School for Social Research), у Нью-Йорку, США, де отримав ступінь маґістра політичних наук зі спеціяльностей “порівняльна політологія” та “американський уряд”.

З 1990 по 2012 р. викладав українську мову на Літній школі Гарвардського університету. З 2004 р. працює в Колумбійському університеті, де серед инших викладає курси з української мови, історії українського, совєтського і пост-совєтського кінематографа.

Пише і публічно виступає про проблеми українського кінематографу, культури та ідентичности. Його аналітичні статті та інтерв’ю про український і світовий кінематограф, ідентичність та культуру публікувалися в таких українських виданнях, як журнал і мережевий портал “Кіно-Коло” (kinokolo.ua), “Сценарна майстерня” (screenplay.com.ua), “Українська правда” (pravda.com.ua), “Дзеркало тижня”, “Телекритика” (telekritika.ua), “Український тиждень”, “Країна”, “Експрес” та инших.

Читав лекції в таких університетах, як Університет ім. Адама Міцкевича (Познань, Польща), Гарвардський, Єльський, Стенфордський (США), Торонтський (Канада), Ґранадський університет (Еспанія), Міланський, Римський (“Ла Сап’єнца”), Американський університет Джона Кебота у Римі, університет ім. Федерика Другого, Неаполь (Італія), Ґрайсвальдський університет (Німеччина), Львівський Національний університет ім. Івана Франка, Національний університет “Києво-Могилянська академія”, Київський Національний університет ім. Тараса Шевченка.

Член Асоціяції славістичних та східноевропейських досліджень (ASEEES), Американської асоціяї викладачів слов’янських та східноевропейських мов (AATSEEL), Американської асоціяції українознавців, Української Вільної Академії Наук у Нью-Йорку, Наукового товариства ім. Шевченка у Нью-Йорку, в якому очолює філологічну секцію, Національної спілки кінематографістів України.