(*День Конституції - це національне свято багатьох країн світу. Але як же відзначають цей день і, що він означає для українців та інших держав?*)

В Україні кожного року відзначають День Конституції, так як це одна із головних подій в історії нашої держави. В цей день у всіх містах влаштовують святкові концерти та розважальні виступи.

У США свято припадає на 17 вересня. Це перша в світі Конституція, яка чітко визначає права і свободи людини, як громадянина своєї країни. Тому в США офіційно свято називають Днем Громадянства.

По-особливому День Конституції відзначають в Норвегії.

pic Колони людей в національних костюмах (бюнадах) в супроводі духових оркестрів стікаються на центральну площу столиці. Тут на балконі королівської резиденції їх вітає королівська сім’я.

В Польщі це національне свято поляки відзначають військовим парадом. У цей день по всій країні проходять концерти. Крім того, люди несуть квіти до могили Невідомого солдата у Варшаві, щоб вшанувати пам'ять тих, хто віддав життя за мирне небо.

В Бельгії - це свято «три в одному». Воно поєднує в собі День Конституції, День незалежності і День народної єдності. З цієї нагоди в столиці Брюсселі проходить військовий парад, а в Генті - галасливий фестиваль танців.

В Іспанії існує «легка традиція» - в День Конституції влаштовують день відкритих дверей в нижній палаті парламенту, коли будь-який бажаючий може відвідати зали законодавчих зборів.

pic

В Японії День Конституції проходить в рамках «Золотого тижня». Тому японські роботодавці нерідко дають своїм службовцям в цей тиждень додаткові вихідні.