Спорт, який по кишені лише тим, в кого там не пусто. Спорт, в якому призовий фонд в кілька разів менший, ніж вартість підготовки до змагань. Який став олімпійським, але ним в Україні займаються одиниці. Це спортинг. Іншими словами – стрільба по рухливих мішенях.

На Рівне нщині спортинг почав розвиватися 7 років тому. Практично з того часу рівнянин Вадим Данилюк – суддя на багатьох всеукраїнських змаганнях. Наразі він – суддя Національної категорії.

Спортингом займаються і чоловіки, і жінки. Незалежно від вікової категорії: юніори та ветерани. Подекуди можна побачити і тих, яким за 65 років. Вадим Данильчук каже, старий кінь борозни не псує, навпаки – стріляють суперветерани нарівні з професіоналами. Майже всі спортингісти – любителі реального полювання за дичиною.

І зауважує, нерідко ті, хто займаються стортингом, втрачають цікавість до полювання на живого звіра. Оскільки він - динамічніший за звичне мисливство. Загалом на Рівне нщині цим різновидом стендової стрільби професійно займається четверо. Двоє з них – майстри спорту України. До слова, відомі на Рівне нщині підприємці. Вадим Данилюк каже, бажаючих займатися стортингом – багато. Але от біда – дорого. Не по кишені це і самому судді.

Лише одні середньостатистичні дводенні змагання обійдуться спортингісту в шість тисяч гривень. Тоді як призовий фонд для переможця – в три рази менший, а то й взагалі нульовий. Дуже часто виручають мисливські магазини, які спонсорують турніри і розігрують між учасниками рушниці та різноманітні мисливські аксесуари.

Рівне нські спортсмени вдосконалюють свою стрільбу на єдиній тренувальній базі західного регіону – у с. Суськ Костопільського району. Та й по Україні їх катма. Ще одна знаходиться в Хмельницькій області. Двох в Україні не стало через окупацію Криму.