Фахівці в один голос твердять: "Матусі, будьте пильні! Малюки переносять спеку куди важче, ніж дорослі!". Для того щоб малюк переніс літо без особливих проблем і відчував себе протягом всього спекотного сезону чудово, вам доведеться вжити певні заходи безпеки. Що потрібно знати йдучи на прогулянку із малюком у спекотну погоду - читайте далі.

Правило 1. Прислухайтеся до порад фахівців і не поспішайте оголювати своє маля, відправляючись на прогулянку. Справа в тім, що, на думку дитячих лікарів, в спеку у малюків до року обов’язково повинні бути прикриті ручки і ніжки. Одягніть на своє чадо легку кофтину і штанці. Якщо малюк не ходить, а гуляє тільки в колясці, то шкарпетки і черевички можна не одягати. Це дозволить шкірі дихати.



pic

Правило 2. Важливо пам’ятати, що одягати на своє дитя можна тільки легкий одяг, виготовлений виключно з натуральних матеріалів. Це може бути бавовна, льон, трикотаж. У такому одязі шкіра дитини, по-перше, буде дихати, по-друге, такий матеріал практично не пропускає шкідливі ультрафіолетові промені. Крім того, натуральні тканини володіють функцією терморегуляції, відмінно вбирають вологу, дозволяючи шкірі дитини залишатися сухою. І не забувайте про те, що «вихідний костюм» дитини обов’язково повинен включати в себе головний убір. Він також повинен бути виготовлений з натуральних матеріалів. Панамка або кепочка убереже вашого малюка від теплового удару. Можна також пов’язувати дитині косиночки і бандани.



pic

Правило 3. Слід зазначити, що величезну увагу потрібно приділяти тому, яка температура повітря за вікном. Якщо середня денна температура у вашому місті від тридцяти градусів і вище, то гуляти можна тільки вранці (до одинадцятої години ранку) і ввечері (після п’ятнадцяти годин дня). У проміжок часу від одинадцяти до сімнадцяти годин сонячна активність досягає свого піку. Фахівці радять гуляти з дитиною в парковій зоні. Це дуже зручно, там легко знайти тінь і тихе відокремлене місце, в якому ви зможете розслабитися і відпочити, а малюк спокійно поспати, не знемагаючи від спеки.



pic

Правило 4. Обов’язково застосовуйте спеціальні дитячі засоби від засмаги. На вітринах магазинів в даний час представлений широкий асортимент таких засобів. Їхня відмінність від дорослих кремів полягає в тому, що вони не дратують ніжну дитячу шкіру і володіють високим рівнем захисту від ультрафіолетових променів. Вони дійсно допомагають захистити шкіру вашого малюка. Правда, слід зазначити, що дуже важливо звертати увагу на етикетку купленого засобу, де повинно бути вказано, з якого віку даний крем можна застосовувати.



pic

Правило 5. Якщо ви всій родині відправляєтеся відпочивати за місто, то неодмінно дайте своєму чаду, навіть якщо він тільки вчиться ходити, потопати по землі і травичці босоніж. Правда не забудьте попередньо переконатися, що на землі немає стекол або гострих каменів. Ходьба босоніж — це не тільки відмінний спосіб профілактики плоскостопості, але й чудовий масаж і спосіб загартування.



pic

Правило 6. Дитячі лікарі рекомендують в літню спеку змінити раціон харчування своєї дитини. Також краще змінити і режим прийому їжі. Пам’ятайте про те, що в найспекотніший час дня, тобто в обідній, дитині потрібно давати найлегші продукти харчування. Нехай ваш малюк в обід їсть легкі овочеві страви, фрукти, домашні компоти. А ось більш важку їжу, тобто різноманітні пироги, солодощі, м’ясні та рибні страви, краще давати ближче до вечора, коли спека спаде.



pic

Правило 7. Кожна матуся повинна пам’ятати, що в спекотну пору року малюк повинен багато пити. Фахівці стверджують, що підвищена норма пиття важлива для нормальної терморегуляції організму вашого чада. Коли вирушаєте зі своїм малюком на прогулянку, обов’язково прихопіть із собою пляшечку з водою. Якщо ж дитина відмовляється пити, то спробуйте дати йому солоний сухар. Після такого частування ваш малюк, напевно, сам попросить напитися. Пам’ятайте про те, що давати в спеку дитині солодкі газовані напої не варто. Краще віддати перевагу мінеральній або простій кип’яченій водичці. Можна також давати малюкові несолодкий слабкий чай або свіжовичавлені соки, розбавлені наполовину водою. Цукор в соки додавати не слід.



pic

Правило 8. Під час прогулянки обов’язково уважно стежте за станом дитини. Перші ознаки того щоб ваше чадо потерпає від спеки — це почервоніле личко, а також мокрий лоб і волоссячко. Що робити, якщо ці симптоми з’явилися? Якщо ви в цей час перебуваєте на вулиці, то негайно відведіть дитину в тінь і забезпечте «штучний» вітерець. Для цього інтенсивно обмахуйте свого малюка за допомогою рушника або хустки. Крім того, на швидку руку можна виготовити віяло з аркуша паперу. Якщо під рукою є чиста вода, то ви можете навіть трохи окропити малюка водою. Це дозволить йому трохи охолонути. Пам’ятайте про те, що для того щоб дитина прохолола, їй просто необхідно дати попити. В якості пиття краще всього використовувати прохолодну чисту воду. Потрібно підкреслити, що вода повинна бути саме прохолодною, а не крижаною.



pic

Якщо ж ви помітили ці симптоми в той час, коли перебували вдома, то можна дати дитині трохи поніжитися під душем, або обтерти тільце свого чада рушником, попередньо змоченим у теплій воді. Також не забудьте дати дитині напитися. Це дуже важливо.

За матеріалами сайту Isb