Літо у розпалі, період відпусток у батьків та вихователів у дитячих садочках. А що робити, коли ваші графіки відпусток не співпали і ви змушені водити дитину до чергового садочка або групи? Всі плюси та мінуси.

Літо — це прекрасна пора і для дітей, і для дорослих. Саме влітку у дітей є прекрасна можливість отримати заряд здоров’я на весь рік. Тому багато батьків, задовго до настання тепла починають піклуватися про те, де і як дитина проведе літо. Звичайно, найкращий варіант — це відправити дитину за місто до родичів або в табір до моря. Але, на жаль, далеко не у всіх батьків є така можливість, тому багато дітей проводять літо в дитячому садку.

Державні дитячі садки працюють влітку не зовсім в звичайному режимі. У червні ніяких змін в роботі дошкільного навчального закладу, як правило, не буває. Виняток становлять лише липень і серпень. На цей час припадають відпустки вихователів та інших працівників дитячого садка, в зв’язку з чим, деякі дитячі дошкільні установи закриваються, а інші продовжують працювати в черговому режимі. Закриття дитячих садків на літо проводиться таким чином, щоб у кожному районі залишався хоча б один працюючий дитячий садок. Тому батьки можуть не переживати — якщо їх дитячий садок закривається на літо, то вони зможуть знайти місце в сусідньому.

Робота дитячого садка влітку трохи відрізняється від іншого часу. Дітям приділяється не менше уваги, але набагато більше часу вони проводять на свіжому повітрі.

Основні заняття влітку в дитячому садку:

- колективні ігри на свіжому повітрі;

- активні і регулярні фізичні навантаження;

- спортивні змагання;

- ознайомлення дітей з природою;

- читання дитячої літератури.



pic

Величезну роль в тому, наскільки цікаво діти будуть проводити літо в дитячому садку, грає бажання й уміння вихователя зробити кожен день для дитини яскравим. Батькам, у свою чергу, слід не обмежувати свого малюка у відвідуванні різних факультативів та додаткових занять. Масу вражень у дітей залишає відвідування екскурсій в дитячому садку влітку. Батькам слід надати дитині можливість відвідувати театри, музеї, парки та інші цікаві місця з однолітками. Це сприяє розширенню кругозору у малюка і його розвитку. Для дитини надзвичайно корисно відвідування зоопарку та ботанічного саду. Дошкільнята влітку в дитячому садку можуть отримати масу нових і цікавих вражень, оскільки саме в цей період вони звільнені від навчальних занять і присвячують час спортивних ігор та екскурсіях.

Суттєвим недоліком у роботі дитячого садка влітку є те, що склад кожної групи постійно змінюється, а також, постійно змінюються вихователі. Дитина не встигає звикнути до обстановки, як вона знову змінюється.



pic

Ще один недолік — це відсутність можливості оздоровлення дитини влітку в дитячому садку. Незважаючи на те, що діти влітку в дитячому садку не нудьгують, дитячий садок таки знаходиться в галасливому місті. А відомо, що міська жара і пил не сприяють оздоровленню дітей. Тому, якщо у батьків є хоч найменша можливість не водити дитину влітку в дитячий садок, то слід нею скористатися.

Літо — це не найкращий час для того щоб починати перші відвідування малюком дитячого саду. Як правило, у літні місяці діти гірше адаптуються до умов дошкільного закладу, тому перший похід в дитячий сад рекомендується відкласти до першого вересня, коли групи повністю укомплектовані та їх склад вже значно не змінюється.

За матеріалами сайту Pervenec.kiev.ua