(*У народі місяць липень іменують «страдником», від напружених польових робіт. Друга назва – «грозовик», погода у цей час дуже непередбачувана: спека може несподівано змінитися грозою і зливою. Шляхом багаторічних спостережень за явищами природи було складено чимало народних прикмет липня, за допомогою яких можна спрогнозувати погоду.*)

1 липня Вечірня зоря золотисто-жовта з рожевими відблисками – до хорошої погоди.

2 липня Якщо бджоли у великій кількості летять до вуликів, буде дощ. Бджоли сидять на стінках вулика — до сильної спеки.

3 липня Якщо в цей день дощ, то чекайте дощів ще 40 днів (з перервами). Мурахи ховаються в купу – до сильного вітру, дощу і грози. Квакають жаби або стрибають по суші – чекайте дощу. Якщо в цей день павук не розкидає мережі – буде дощ або буря, а знову плете павутину – зміна погоди на краще. Якщо зяблик, сидячи на гілці у лісі, заливисто щебече – бути гарній погоді. Якщо лебеді ввечері розкричалися – завтра буде дощ.

4 липня Якщо вітер повертається за сонцем до обіду, а після у зворотний бік – буде хороша погода. Якщо після дощу сонце яскраво сяє і пече – до вечора знову буде дощ. Протяжний грім – до довгої негоди.

5 липня Якщо в цей день іде дощ, то буде хороший урожай хлібів і льону. Якщо павук не розкидає мережі – буде дощ, а плете павутину – зміна погоди на краще. Вечірній місяць в небі – до хорошої погоди.

6 липня Не чути співу солов’я в цей день – скоро можна збирати врожай ячменю.

7 липня Сильна роса в цей день обіцяє хороший урожай огірків. Зоряна ніч – до великої кількості грибів. Якщо в цей день вибухнула гроза, горіхів буде мало.

8 липня З цього дня очікується ще сорок спекотних днів. Якщо розсада капусти добре п’є поливання — дні сінокосу будуть сухими, якщо ж не вбирає воду — вологими.

9 липня Якщо у цей день йшов дощ — то все літо до вересня буде мокрим. Хороша погода у цей день передвіщає тепло і сонце сім тижнів поспіль.

10 липня На Самсона дощ – до бабиного літа (14 вересня) сім тижнів дощ, якщо хороша погода – сім тижнів хорошої погоди.

11 липня Якщо зозуля в цей день переставала кувати — це означало, що зима настане рано.

12 липня Якщо на Петров день іде дощ, то весь сінокіс буде мокрий. У той же час зміна погоди протягом одного дня, коли за дощем виходить сонце, а потім знову дощ, обіцяла родючість.

13 липня Якщо зозуля продовжує кувати, літо буде хороше і довге, сніг випаде пізно.

14 липня Зірки дуже яскраво мерехтять 14 липня на нічному небі, а вранці видно хмари – буде сильна гроза.

15 липня Якщо до 15 липня на деревах проглянуть перші жовті листочки – осінь настане рано і зима буде ранньою.

pic 16 липня Якщо комарі та мошкара в’ються колами, в найближчі сім діб стоятиме гарна погода.

17 липня З’являється на деревах жовте листя – до ранньої осені і зими. Який цей день, такий і 11 серпня.

18 липня Якщо місяць ясний – осінь буде сухою і теплою. Якщо місяць на сході грає – до урожаю хлібів. Як мідь жовті хмари – на дощ.

19 липня Якщо день мокрий, то і осінь буде мокрою.

20 липня Якщо в цей день іде дощ, то надовго і дуже шкідливий для врожаю.

21 липня У цей день часто гроза буває.

22 липня Тьмяні зірки – до грози. Вночі на небі Місяць потемнів – весь кінець липня будуть йти дощі. Багато чорниці вродило – зима буде морозною. Чорниця ще не дозріла – осінь буде холодною.

23 липня Глухий грім — до тихого дощу, грім гучний — до зливи.

24 липня В цей день зазвичай стоїть спекотна погода. Тріскучий грім – до тихого дощу, гучний — до зливи.

25 липня Якщо вранці сильна роса й туман – залишок літа буде сухим і спекотним. Якщо у цей день немає роси і туману – до негоди. Нічна роса не просихає – бути грозі.

26 липня Суха погода в цей день – до доброї осені, сильні дощі – до загибелі врожаю. Якщо ввечері в’ється багато мошкари – чекайте урожай грибів.

27 липня Якщо день дощовий, то буде лити ще сім днів або сім тижнів. Чайки плавають у водоймах – погода буде доброю.

pic 28 липня У цей день часто йде сильний дощ. Злива з ранку – до яскравого сонця. Східний вітер дме – до дощової і вітряної погоди протягом декількох днів. Вечірній туман – на наступний день піде дощ. Липа пожовтіла – до пізньої осені. Якщо інші дерева стали жовтими раніше липи – осінь настане раніше звичайного.

29 липня Якщо день дощовий, чекайте у найближчі дні сиру погоду.

30 липня Якщо гроза 30 липня сталася – осінь буде дощовою, а взимку будуть заметілі. Жаркий і сухий день 30 липня віщує малосніжну і холодну зиму.

31 липня Осінь буде такою, як два останніх дня липня і перший день серпня. Якщо день жаркий – грудень буде холодним. Листя берези до 31 липня жовтіють, починаючи з верхівки – осінь буде ранньою Ялинові шишки знаходяться тільки на верхівках дерев – ознака того, що морози будуть нескоро, не раніше січня.