Декларації в електронному режимі. Принаймні так мало би бути. Ще до 1 квітня 2016 року чиновників зобов'язали подати документ про доходи та витрати. Далі - обіцяні електронна система, якої досі нема. Тож, активісти з громадських організацій подавши запит самостійно перевірили обіцяні декларації. Результат вражає.

Нерухомість, вклади в банку, автівки та гектари землі. Що приховують високопосадовці від громадськості дізнавались експерти з антикорупційної політики. Перевірили декларації за 2015 рік понад 323 чиновників. Це і прокурори, судді, очільники міст, областей, голови та заступники адміністрацій, а також представники фіскальної служби України. Втім, не всі охоче подають свої декларації, кажуть експерти.

Перевіряли декларації чиновників з усіх міст країни. Рівне - відзначилося. У головному управлінні Національної поліції у Рівне нській області відмовили у наданні копій декларацій. Мовляв, інформація з обмеженим доступом.

А дехто, змінивши посаду, подав декларації написані двома людьми. Почерки різні - кажуть експерти. А хтось, роздрукував документ, попри те, що це є порушенням встановленого порядку заповнення декларацій.

Одні мають п'ять машин, квартири будинки, а інші - безхатченки. І це при посаді судді. Принаймні у декларації у них нема житла. А насправді? Такі випадки не лише у Рівному, а й в інших містах. Громадські активісти пропонують - тимчасове житло для працівників Феміди.

Громадська організація Дніпропетровської області, яка ініціювала цей моніторинг наголошує, охопити всіх державних службовців не зуміли. Однак, порушень виявлено чимало. Чи мають совість інші чиновники питання залишається відкритим.