Літо – пора черешень, засмаги та… КУПАННЯ. А чи замислювались ви про негативні сторони цього задоволення? Дизентерія, поліомієліт, малярія - лише десята частина хвороб, якими можна заразитись ніжачись у літній водичці. У 2015 році різко спалахнула кількість заражень лептоспірозом – хвороби непроточної води та інфікованих тварин. То що таке той «лептоспіроз»?

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба, що перебігає із гарячкою, загальною інтоксикацією організму, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом тощо. В Україні він реєструється в усіх областях, причому зберігається тенденція до подальшого зростання захворюваності, про це інформує galslovo.if.ua

Причини

Вода - основний шлях розповсюдження лептоспірозу. Люди інфікуються ним при купанні в непроточних водоймах таких, як ставки, озера і т.п. За даними проекту МЕДСАНБАТ, причиною хвороби може стати, також, і вживання води з відкритих джерел, на берегах, яких є гризуни, та при вживанні не кип’яченої води із колодязів. Збудник захворювання може потрапляти в організм людини через слизові оболонки, травний тракт і, навіть, через непошкоджену шкіру.

pic

Симптоми

Інфекція проявляється гострою лихоманкою. У хворого відбувається інтоксикація організму. Виникає озноб, сильний головний біль, висока температура. У людини пропадає апетит і сон, проте постійно хочеться пити. Яскравою ознакою є сильні м’язові болі. Якщо торкнутися литкових м’язів, поперекової області та м’язів стегна - це заподіює біль. У деяких хворих з’являється висип. Може виникнути діарея, кашель і кровохаркання. Недуга вражає нервову систему, печінку і нирки. У важких випадках можливі жовтяниця, менінгіт, гостра ниркова недостатність і геморагічний синдром.

Лікування

Діагностика захворювання вимагає обов'язкової госпіталізації в інфекційне відділення. Лікування лептоспірозу засноване на антибактеріальної терапії. Хворому призначають курс антибіотиків та проводять відповідне симптоматичне лікування. При розвитку ниркової або печінкової недостатності медикаментозне лікування супроводжується дієтотерапією. При важких формах захворювання вдаються до реанімаційних заходів. При необхідності використовують заходи спрямовані на поліпшення кровообігу та стабілізацію серцевої діяльності. В процесі одужання прояви інфекційного захворювання згасають, нормалізуються показники загального аналізу крові і сечі, а також біохімічних показників. Однак після повного одужання пацієнта може виникнути рецидив, тобто повторна хвиля захворювання.

Профілактика

Для профілактики лептоспірозу проводиться цілий комплекс заходів. По-перше, обов'язково проводять збір крові тварин на плановий аналіз. По-друге, проводять дослідження водойм, вилов і дослідження гризунів, для вчасного виявлення інфекції, й аби не дати їй поширитися серед людей. До того ж, в районах з підвищеним рівнем небезпеки захворювання проводять вакцинацію проти лептоспірозу.

Будьте здорові!